Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 Spritsa pepparkakor – mina bästa tips! – Emilia Westerstrom Spritsa pepparkakor – mina bästa tips! – Emilia Westerstrom

Hej allihop! Först och främst- tack för att ni delar med er av er själva i kommentarsfältet på mitt förra inlägg angående psykisk ohälsa på bloggen! Det märks verkligen att det alltid kommer vara ett viktigt ämne att ta upp, även om det numera förekommer ganska frekvent i olika sammanhang på sociala medier.

Idag vill jag en sista gång visa upp pepparkakorna jag suttit och spritsat på ett tag nu, och för att återkoppla till tidigare ämne är detta ett handarbete som fungerar superbra som terapi! Jag gick stenhårt in i alla prickar och mönster och omvärlden stängs ute. Att spritsa mönster på pepparkakor tror jag är julens svar på alla ”vuxenmålarböcker” som blivit väldigt trendiga under året.

pepparkakor-sprits

Jag började med att täcka mina pepparkakor med en tunn, lättflytande glasyr. Mitt bästa tips är att hälla en liten mängd i mitten av pepparkakan och jobba ut glasyren åt kanterna med hjälp av cirkelrörelser och tillexempel en tandpetare eller baksidan av en pensel.

Receptet på glasyren hittade jag på Dr.Oetker.

Recept, royal icing

4 st äggvitor
2 tsk citronsaft
5 ½ dl florsocker

Beroende på storleken på äggen och önskad konsistens kan du behöva öka mängden florsocker. Tänk på att din glasyr inte ska vara genomskinlig, utan vit. Låt den hellre vara lite trögare än för rinnig, annars är risken att glasyren inte stannar på pepparkakan utan rinner ut i kanterna.

Gör såhär:

 1. börja med att placera ca en tesked lättflytande glasyr mitt på pepparkakan
 2. ”dra” ut glasyren mot kanterna i små, cirkelformade rörelser med en tandpetare, liten sked eller baksidan av en pensel. Låt torka- gärna över natten
 3. med en hårdare kristyr gör du dina mönster. Kör på känsla! Vill du göra ett mandalamönster börjar du enklast med en prick i mitten och jobba dig utåt. Alla mönster blir bra!
 4. Om du vill kan du strössla socker över medan kristyren ännu inte är torr. Vänta tills den torkat innan du borstar bort överflödet med en pensel

pepparkakor-3

Tips:

 • Vill du spara din glasyr över natten? Slut tätt med en plastpåse och ställ in i kylen. Addera mer florsocker för att få den tjockare till att spritsa mönster.
 • Det finns massor av bra färdiga kristyrer att köpa. Få den tunnaste pipen genom att bara sticka hål med en nål
 • Gör dina egna spritspåsar genom att klippa ett litet hål i en fryspåse!
 • Börjar din kristyr flyta ut? Ställ in den i kylskåpet en stund och kör på igen.
 • Låt all din kreativitet komma ut, ha kul och tänk inte för mycket. Skulle dina pepparkakor bli alldeles fula är det bara att äta upp, så var problemet ur världen.

Hitintills har jag spritsat hemskt mycket och ätit i princip ingenting alls, och pepparkakorna ligger på hög! Som tur är är de fina, och på vardagsrumsbordet sprider de en fantastisk juldoft ihop med granen och eukalyptusen jag har i julkransen, tummen upp!

Har ni börjat julpynta än? Och hur brukar ni dekorera era pepparkakor? Berätta!

[dot_recommends]

5 Comments

 1. Svara

  Alma

  24 november, 2016

  WOW så fina!!!! Hur grym är du?? Bra tips, håller med om att pilla och pyssla är bästa terapin. Ha en dunderfin dag, kram!

 2. Svara

  lindbergellen

  26 november, 2016

  Så himla duktig du är alltså! Heja <3

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS