Emilia Westerstrom

Innan jag ens hunnit packa upp resväskorna från årets Winter Workation hade jag satt igång att stöka i köket. Både hotellfrukosten och middagen i Åre hade flertalet gånger en gemensam nämnare och när jag kom hem var det det enda jag ville ha på mackan. I salladen. Överallt.

I mitt kylskåp igår fanns en flaska vatten, ett paket bregott, en ketchupflaska och en burk svart möbelfärg jag placerat där vid ett svagt tillfälle efter nattåget. Nu ackompanjeras det hela av världens största burk syrad rödlök!

Att syra rödlök och andra grönsaker är superenkelt. Det går på tre steg och kräver ytterst få ingredienser vilket är alldeles perfekt om du, som jag, vill börja laga mat men tycker att det känns lite mastigt ibland.

syrad rödlök

Jag kan många gånger när jag tittar igenom kokböcker och recept känna mig lite överväldigad och ge upp direkt. I ett kök som vårt där kylskåpet innehåller tre ingredienser och en målarfärg, där frysen är tom och kryddskåpet fyllt med halstabletter krävs det grundläggande shoppingrundor i mataffären för att ens få ihop en frukost. För att svänga ihop en middag, jeez.

En burk rosa lök blir nu alltså grunden för fyllnaden av vårt kylskåp, inspirerande va? Jag hittade receptet på Mitt Kök, let’s go!

Det här behöver du:

Rödlök 5 st medelstora
Citron 2-3 skivor
Vatten 2 1/2 dl
Ättikssprit 12% 3/4 dl
Socker 1 1/2 dl

syrad rödlök

Såhär gör du syrad rödlök:

1. Skala löken. Dela i halvor och sedan i smala strimlor. Skär 2-3 tunna skivor citron.
2. Rör ihop vatten, ättikssprit och socker i en stor kastrull, koka upp under omrörning och låt koka i cirka två minuter.
3. Lägg i rödlöken och låt koka upp igen. Koka mellan 1/2 till en minut innan du lägger i citronskivorna. Koka i ytterligare en halv minut. Ta av kastrullen från plattan, häll upp i en återförslutningsbar burk och ställ in i kylen.
 4. Klart!

Detta var första gången jag syrade lök och jag valde att behålla citronerna i burken, detta är dock ytterst valfritt. Ha i åtanke att citronen snabbt sätter smak!

Löken blir ganska mjuk och söt, den passar till allt och håller i en längre evighet i kylen!

syrad rödlök

Idag fortsätter jag landa i vardagen och redigera vinterbilder och i eftermiddag sätter jag min finishing touch på månadens Monthly Makers tema! Hur går det förresten för er med skapandet? Har ni börjat? Har ni någon tanke? Mitt bidrag blir på ett sätt väldigt enkelt, men på ett annat ganska komplicerat, krävande och smärtsamt (!!!), ni kommer förstå när ni ser det den 20e!

Ha en fin dag vänner!♥


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på hjärtat här nedanför! Tack!

3

Emilia Westerstrom

5 Comments

  1. Svara

    Christina

    18 januari, 2017

    Jag har mitt bidrag färdigt, borde bara komma åt att fota det i dagsljus. 🙂 Men till helgen ska de bli av har jag tänkt.

    • Svara

      Emilia Westerstrom

      18 januari, 2017

      Åh alltså känner med dig!!! Att få till fina foton känns nästan lika viktigt 😉 Ska bli kul att se vad du hittat på!

  2. Svara

    raniamaria

    19 januari, 2017

    Alltså det här är sååå gott! Men vad intressant, vi gör vår syrade lök på lite olika sätt 😀 Måste testa ditt sätt nästa gång! Jag har inte i citron och låter inte löken koka med allt det andra: https://www.rowantree.se/2016/06/21/regn-och-inlagd-rodlok/

    • Svara

      Emilia Westerstrom

      19 januari, 2017

      Detta var första gången jag testade så jag tog helt enkelt för givet att citron skulle vara med efter att jag sett det på några olika sidor. Nästa gång prövar jag nog utan men att koka tycker jag gjorde dem härligt mjuka direkt 🙂

Kommentera

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: