Det som ger mig energi och är viktigt.

26 januari, 2017 16 Comments

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om att göra vad man borde, eller bara vad man vill. Det handlar om förväntningar på hur man ska leva, från sig själv, och från omvärlden. Det handlar också om att jag är den som bestämmer över mitt liv. Jag utformar min egen vardag.

Under årets Winter Workation samlades vi vid ett tillfälle i en ring av stolar och i en trygg cirkel valde många att öppna upp sig och dela med sig av sina egna livserfarenheter, många baserade på just förväntningar och den prestationsångesten som medföljer. Vi pratade om prestationsångestens förmåga att döda kreativiteten och lusten. Om depressioner och utbrändhet och de uttmattningssyndrom som drabbar fler och fler. Vi snuddade vid ämnet att komma tillbaka och vikten av att veta vad som faktiskt är viktigt.

Från min morgonpromenad med Selma. Skånsk vinter.

När jag kämpade med min ätstörning la jag ner en del tid och fokus på att hitta nya intressen att använda tiden åt som tidigare tillägnats det sjuka. Det fungerade bra och även om det just då kändes meningsfullt att skriva ner på papper i vilka bitar mina dagar skulle delas in rann det hela ut i sanden i takt med att min sjukdom krävde mindre och mindre uppmärksamhet.
Sedan jag senast skrev ner mina livstårtbitar har mycket hänt och idag lägger jag knappt någon energi alls på min kroppsform, jag har slutat väga mig hemma och min värdighet har inte längre en siffra.

Den senaste tiden har jag alltså inte behövt, och kanske inte heller tänkt på att ta vara på min tid och fylla den med saker som ger energi, istället för att ta. Som det ser ut just nu ägnar jag obehagligt många timmar per dag åt slösurfande och tevetittande – något som kanske inte nödvändigtvis snor energi, men som verkligen heller inte ger, utan mest agerar som utfyllnad i mitt inte så händelserika liv. Samtidigt sitter jag och pusslar i mitt schema för att få in en timmes kaffe med Clara och två timmar foto med Bea. Slutsatsen? Jag slösar bort mitt liv med saker som inte ger mig något, och kämpar med att få in de bitar jag verkligen vill ha. Jag lever någon slags transportsträcka mot ingenting. 

Det är enkelt för mig att tänka att jag ska ägna mig åt mer meningsfulla saker, men det är svårt att göra utan att ha koll på vad de där sakerna egentligen är. För att verkligen förtydliga dem för mig själv satte jag mig ner med penna och papper och djupdök i vad som ger mig energi, och är viktigt.

Att skapa något bara för att.

Yoga

För att stänga av totalt. Låta huvudet vila och fokusera enbart på att finnas. För att känna efter hur min kropp mår och för att börja ta hand om den efter år av misshandel och alldeles för många stillasittande timmar. Förra veckan efter att mina händer skapat frustration för mig, anmälde jag mig till en yogakurs. Jag tänker att all rörelse är bra mot smärta, om inte annat för att få igång blodcirkulationen. Vad jag inte kom ihåg sen jag tidigare utövat yoga är den fantastiska känslan av att inte tänka på någonting alls under nittio minuter.

Lugna morgonstunder

Jag övar mig på att gå upp tidigare om mornarna och älskar de timmarna jag får ensam i tystnad innan dagen startar på riktigt. Jag vill bli ännu bättre på att komma upp och spendera ännu längre tid i lugnet. För att vakna i min egen takt. För att lyssna på tystnaden. För att njuta av en extra kopp kaffe i lugn och ro.

Bloggnätverka

För att prata ohejdat om bloggtorka och SEO. Fotografera maten utan att bli särskillt utstirrad. Även om jag inte bloggar som arbete lägger jag mycket tid på min egen blogg och hela bloggvärlden. Detta är något jag gärna fortsätter med men för att fortsätta vara motiverad och inspirerad är det dock fint att ibland få bolla lite tankar med andra likasinnade.

Andra saker jag vill använda min tid till är till exempel att fika med mina vänner, prova nya sätt att arbeta med händerna, långa promenader med Selma, utflykter till skogen, mer matlagning utan recept och vardagslyx med min sambo. Vad ger er energi?


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på hjärtat här nedanför! Tack! 

6

16 Comments

 1. Svara

  made by mary

  26 januari, 2017

  Så fint inlägg där du delar med dig av dig själ, plus bra tips i slutet!

  Där har du verkligen något jag känner påverkat mig, just det där att få timmarna för mig själv. Det är inte bara dygnsrytm, det är det mentala, starta dagen lugnare. På sommaren går jag bara ut med en filt/kaffekopp i handen och sitter på farstutrappan och lyssnar. På tystnaden och..är. Utan telefonen, ibland kameran, men oftast bara jag. Det påverkar verkligen hur jag mår på så många plan! <3

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   26 januari, 2017

   Ja, det där med att bara lämna telefonen är så skönt också, det finns liksom inte att ”bara kolla mejlen lite snabbt”

 2. Svara

  Mikaela

  26 januari, 2017

  Att skapa ger mig energi, ändå orkar jag allt för sällan ta mig tid att göra det utan glor serier och slösurfar (såå mycket). Men idag ska jag göra något av en klump lera jag tog hem! En liten kruka kanske?

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   27 januari, 2017

   eller hur! Det blir så märkligt när man inte orkar göra det som ger energi. För mig handlar det ofta bara om det där första steget, att bara sätta igång, sen hittar jag massor av ork! Ser fram emot att se krukan!!

 3. Svara

  Finurliga fröken

  27 januari, 2017

  De här inlägget ska jag ta till mig och fundera ordentligt på. De behöver jag. Som du använder jag alldeles för mycket tid till serier och slösurf. Oj va mycket annat jag skulle kunna göra istället. Kram

 4. Svara

  Mia Bergvall

  27 januari, 2017

  Tack för ett klokt inlägg och en viktig påminnelse!
  Det är verkligen en svår balansgång mellan att ta det lugnt och att slösa bort tid. Jag brukar försöka se serier osv som jag verkligen uppskattar, allt annat åker bort, då får sambon slötitta själv. Istället har jag börjat läsa betydligt mer vilket ger mer tillbaka i form av lugn men även inspiration till mitt eget skrivande.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   27 januari, 2017

   Visst är det så! Jag uppskattar absolut att lägga mig i soffan med datorn och kolla runt en stund, det gäller bara att stanna när jag kollat det jag vill, istället för att fortsätta uppdatera facebooks startsida om och om igen.. Läsa är en himla bra grej! Jag har också satt igång så smått och det är så härligt :)!

 5. Svara

  Ida

  27 januari, 2017

  Vilket bra inlägg och vilka fina bilder!! 🙂

 6. Svara

  Clara, Bossbloggen

  28 januari, 2017

  Fint och insiktsfullt inlägg. Tror det är viktigt att stämma av så med sig själv med jämna mellanrum. Även om man jobbar för fullt med att uppnå sina mål är det bra att dubbelkolla vd det är man gör om dagarna egentligen och om det är saker som tar en dit man vill på ett bra sätt. Var verkligen supermysigt att ses igår, fick med mig massor av fin energi hem 😀

 7. Svara

  Wilda

  28 januari, 2017

  Vilket bra inlägg! Så viktigt! Jag har börjat inse mer och mer att jag inte har råd att göra något som inte ger mig energi, egentligen. Jag har en sjukdom som innebär att jag kommer att vara trött för resten av mitt liv och då behöver jag prioritera vad som får ta min energi. Mest har jag ju då tänkt på vad som slukar min energi. Naturen, yoga, skrivande och meditation ger mig lugn energi. Att lära mig nya saker, samtala med andra som gör samma sak (förutom bloggare också andra aspirerande författare) och att träna gör mig ”piggare” – vilket ju är en annan slags energi.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   28 januari, 2017

   Ja just det! Det finns ju olika sorters engeri att hämta också, det har jag inte ens reflekterat över! Räknas kaffe in i de sakerna ;)?

 8. Svara

  emma

  28 januari, 2017

  Så fint inlägg! Vill absolut nätverka mer med med bloggare / kreatörer. Jag själv är utbildad inom SEO och digital marknadsföring och skulle gärna vilja dela med mig av saker jag kan eller vet för att kunna inspireras av andra inom andra områden. Vore så spännande.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   28 januari, 2017

   Bara gör det! I stockholm finns säkert massor av bloggträffar 🙂

 9. Svara

  Katta - Bucketlife

  29 januari, 2017

  Det här inlägget hit me in the heart. Det är så jäkla viktigt att hitta det där som ger bra energi och som ger en bra grund. Jag brukar göra sån här listor med jämna mellanrum och det har verkligen hjälpt mig att bygga om livet bit för bit.

  Och JA, det där med blogghäng. Det var ju helt underbart att nörda loss så totalt utan att ens tänka på det. Älskade det!

 10. Svara

  Dryden

  1 februari, 2017

  Berörande inlägg, tack för det! Jag suckade djupt igår kväll när jag kände att kreativiteten var på ingång. Då, precis när jag skrivit fyra ord, ringer telefonen och jag får agera datorsupport en stund. Mycket suck och stön i andra änden av luren och jag bara kände hur proppen gick ur och all kreativitet och energi bara rann ut på golvet. Typ. Efter det satte jag mig och pratade med min sambo och jag fick kräkas lite.

  Ibland längtar jag verkligen efter tystnad, flightmode, en annan plats och en annan miljö. Att jobba ostört i och bara få låta kreativiteten få flöda. Låter som att jag är i behov av mer workation och att träffa folk där, som du skriver, en inte blir utstirrad för att maten ska fotas eller för att en pratar tekniskt mumbojumbo som ingen annan förstår.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   1 februari, 2017

   Åh om inte annat så för att träffa folk som kanske kan hjälpa en att hitta den där kreativiteten snabbare igen? Ditt jobb är väl perfekt för att byta miljö, haha 🙂

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: