Fördelarna med yoga – en månad med ashtanga

15 februari, 2017 14 Comments

Hej vänner! Hoppas allt är bra med er!

Jag började morgonen med att skriva ner en lista med saker jag ville få gjort under dagen och även om jag inte alls lyckades hålla mig till mitt alldeles för optimistiska tidsschema har jag en känsla av att faktiskt ha åstadkommit något under en hemmadag  – så himla skönt, och så himla långt ifrån känslan jag brukar ha efter en arbetslös dag. Mer listor!

Idag tänkte jag att vi skulle snacka yoga. Det är nämligen på pricken en månad sedan jag anmälde mig till ett yogapass igen efter ett par års uppehåll och två gånger i veckan har jag nu lyckats masa mig iväg till Raja yoga här i Lund, rullat ut mattan och kört loss!

Indien

Indien 2013

Jag testade på yoga första gången under högstadiet. Jag var mitt uppe i min anorexia och tränade då och då på ett litet gym i samma stad som min skola, för att få större kroppsmedvetenhet och hungerskänslor. Mina föräldrar hade pratat med tränarna och personalen på gymmet och de höll ett extra öga på mig så att syftet med träningen inte skulle ändras för mig. Både mina läkare, mina föräldrar och min kontakt på gymmet var noga med att jag inte skulle träna för mycket men jag själv hade svårt att veta vad som var lagom. Jag visste uppenbarligen inte hur mycket mat som var lagom, och för att inte ta i för hårt och därmed mista min tillgång till träningen, valde jag att gå på ledda pass – där bestämde ju någon annan vad som var lagom.

I Indien hade vi två yogapass och om dagen som liknar de jag gör idag. Resten av tiden strosade vi längs Ganges.

Jag fastnade direkt för yogan och har under flera år yogat både hemma framför Youtube, på flera olika gym och på ett ashram i Indien år 2013.

Jag slutade träna helt och hållet när jag flyttade hem till mina föräldrar ett par månader samma vår jag träffade Simon, och sedan dess har jag knappt rört på mig alls. Vilket visat sig vara ohållbart.

När jag för fem- sex veckor sedan ringde vårdcentralen i halvpanik, bad om en tid till sjukgymnast och blev ombedd att ringa åter om några veckor för att då kanske få en tid några månader senare, insåg jag att den snabbaste vägen för att få bukt på smärtan troligen inte gick via vården utan via mig själv, direkt, nu. Samma eftermiddag fick jag plats i en redan startad yogaklass och redan efter första passet kom jag ihåg hur givande det är.

Marknad i Indien 2013

Minskad smärta

När jag för en månad sedan tog mitt första riktiga yogapass på år, hade jag så ont i händerna att jag drog mig för att göra saker som involverade att greppa om saker. Jag håller ständigt mina händer i statiska lägen- när jag ritar, tatuerar, bloggar och karvar i linoleum. Jag har dessutom problem med ryggen efter mycket stillasittande med dålig hållning. Går jag en kvart med väska på axeln kommer smärtan ganska hårt i ryggen, går jag längre känns den även i höften.

Yogaformen jag valt heter Ashtanga och är en ganska fysisk, dynamisk form av Hathayoga och även om jag vid första passet råkade bli ganska sur när läraren tryckte på mina händer, upplever jag att smärtan redan börjat avta. Den kommer ibland men är inte längre konstant. Jag tror att det är kombinationen av en ökad blodcirkulation, stretching och positioner som är motsatta sättet jag vanligtvis sitter och rör mig på, som tillsammans hjälpt till – något jag är himla glad över!

90 minuter skärmfri tid, helt utan tankar

En annan positiv effekt med yogan är det totala lugnet i huvudet. Innan jag går in i salen sätter jag mobilen på flygplansläge och under nittio minuter tänker jag överhuvudtaget inte på att den finns. Utanför salen lämnar jag mina måsten, mitt jobb, hem och alla mina planer och oftast behöver jag inte anstränga mig alls för att bara tänka nutid. Hur jag står, andas, känns.

På ett sätt känns det himla sorgligt att jag ska behöva distraheras av annat för att låta bli mina sociala medier, men på ett annat vis är det skönt att ha en anledning. Jag är totalt nedkopplad och jag har en accepterad ursäkt när jag med fem missade samtal slår på internet igen.

Att koppla bort tankarna och internet ett tag blir lite som en omstart. När jag åter lämnar klassen börjar jag om på noll, med massor av plats för nya, bättre och klarare tankar. Saker jag kanske tidigare hängt upp mig på och fastnat vid, har jag oftast glömt bort efter yogan och mer utrymme finns för kreativa idéer och positivitet.

Utsikt från vårt ashram, och platsen där vi hade eldcermoni efter frukost.

Andra positiva effekter jag märkt med yoga:

 • Träningen! Ashtangayoga är en fysisk yogaform och även om jag inte måste pusha mig själv som på gymmet vaknar jag med träningsvärk dagen efter
 • Det härliga i att vara sugen på frukt och inte choklad efter ett pass
 • Acceptansen. På Raja Yoga går kvinnor och män, i alla åldrar. Vissa är vältränade, vissa inte alls. Några har nya dyra träningskläder, andra har underställ eller vanliga shorts och t-shirt.
 • Tröttheten. Ett steg i att jag försöker gå upp tidigare om mornarna är att även somna tidigare. Att gå och lägga sig mör och trött kan vara den bästa känslan, eller hur?

Hur är det med er? Har ni testat yoga någon gång? 

Ha en fin kväll ♥


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på hjärtat här nedanför! Tack! 

4
14 februari, 2017

14 Comments

 1. Svara

  Ellen Lindberg

  15 februari, 2017

  Jag har yogat lite, både här hemma i Sverige och i Indien. Tyvärr har jag haft problem med att ”koppla bort huvudet”, mycket säkert på grund av att jag över Indien-resan var sjuk i utmattningssyndrom utan att veta om det. Så för mig har det aldrig riktigt fungerat för att mitt huvud vart någon annanstans. Jag tror dock att det verkligen, verkligen hade vart bra för mig, speciellt nu i tillfrisknandet av utmattningen.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   15 februari, 2017

   Vilken typ av yoga har du testat? I Yinyoga till exempel finns det för mycket utrymme för mig att sväva iväg, och huvudet kopplas på. I en snabbare yoga måste jag koncentrera mig på det, och har helt enkelt inte tid att tänka på annat.

   Ibland kan jag även lyckas måla upp bilder framför mig, tillexempel att jag tänker mig andas ut mina tankar, eller att jag ”ser” dem lämnas bakom dörren. Hoppas du hittar något sätt som funkar för dig!

 2. Svara

  Hanna

  16 februari, 2017

  Jag har svårt för yoga på grund av det andliga perspektivet som finns i yogans historia. Det passar inte mig, tyvärr.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   16 februari, 2017

   Jag förstår! Jag tar bara del av asanas, alltså rörelserna, de övriga delarna av yogan har jag inte heller fastnat för.
   Som i många andra tänk finns det såklart delar som jag tycker mer eller mindre om, och den ”andliga” biten passar inte mig heller. Jag tror på saker jag kan se, röra och känna.

   Skulle du ändå vilja testa rekommenderar jag att prova yoga på ett gym, där är oftast deltagarna mindre spirituella och går dit för träning och avslappning.

 3. Svara

  Nasti Samoyed

  16 februari, 2017

  Har införskaffat yogamatta, och har tänkt kolla på youtube, men inte tagit mig dit än! Men det kanske är grejen! Har viss smärta i händer/fötter/knän och vissa dagar höft, men enligt vården så ser allt bra ut.
  Men blir ju mer sugen att prova (även om det bara är hemma) när du skriver att din smärta blir lite bättre, och du mår bra överhuvudtaget pga yogan. 🙂

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   16 februari, 2017

   Jag följde Tara Stiles på youtube ett tag, jag tycker om hennes röst. Däremot kan hon ibland drämma till med huvudstående i ett nybörjarklipp, men hittar man rätt är hon bra! Jag har även läst om något som heter yogobe, kanske värt att kolla upp! Har du kollat så att du har bra skor och inte har plattfot eller så? Det kan göra ont i typ hela benen, höften och ryggen om man felbelastar..

   • Svara

    Nasti Samoyed

    16 februari, 2017

    Då ska jag kolla upp henne! Och även den andra du nämnde. Tycker det är lurigt då man inte kan så mycket själv, att hitta nåt som är bra.
    Oj, bra skor får jag nog införskaffa då! Dumt att börja felbelasta när man ska prova nåt nytt! Tack för tipsen! 😀

 4. Svara

  Wilda

  16 februari, 2017

  Åh vilket himla fint inlägg! Så fint beskrivet. Jag känner igen. Yoga räddade nog mitt liv, tror jag. Utan yogan hade jag inte kunnat börja älska min kropp och acceptera den för vad den är. Jag tränar medicinsk yoga (kundalini) för det mesta eftersom jag oftast inte orkar mer än så, men jag har börjat lägga in pass med hatha yoga nu också och är jag frisk från förkylningen ska jag gå på det på söndag. 🙂

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   16 februari, 2017

   Ja! Det är en bra kravlös träning, skönt att ibland tänka på vad kroppen gör och hur den känns snarare än hur den ser ut. lycka till med hatha <3

 5. Svara

  Beatrice

  19 februari, 2017

  Alltså, yoga <3 Nu har jag ju i ärlighetens namn provat ytterst lite, och det jag har testat vet jag inte ens vad det är för form… tråkigt nog. Tycker du beskriver det så fint, och håller verkligen med om att det är det enda som hjälper rejält mot värken. Mest kör jag ett nybörjar-pass på youtube som är 20 minuter långt och fokuserar på det som är mitt största problem, ryggen. Det är mest stretch och liiiite styrka, och passar mig fint. Vissa kvällar har jag också ett 5-minuterspass som är rätt avslappnande som jag tycker om. Men ska kolla upp lite vart sjutton jag kan testa ledda pass, för enda gången jag gjort det, för typ… oj, herre… 10 år sen, så var det galet skönt!

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   19 februari, 2017

   haha alltså, det här med att man numera kan säga ”för 10 år sen” och inte syfta på när man var mini känns så sjukt??

   Yoga bör väl finnas typ överallt i Malmö?

 6. Svara

  Maria Ljungström

  19 februari, 2017

  Jag kan inte leva utan Yoga! jag gör det VARJE morgon året runt, det är för mig vad morgonkaffet är för alla andra 🙂

  Idag är den lyxiga gardin tips på bloggen!

  Ha en fin vecka:)

  /Maria

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS