DIY – Bricka i kork

6 mars, 2017 4 Comments

Hej vänner! Först och främst- tack! Så fina ni var i mitt förra inlägg. Ni verkligen tog er tid. Läste, brydde er om och skrev långa kommentarer för min skull. Tack! Tänk att jag har så snälla, omtänksamma och kloka läsare, som inte ens känner mig men som ändå på riktigt är intresserade av att jag ska må bra. Att ha tjugo av er är mer värt än trehundratusen andra. Ni är grymma, kom ihåg det! ♥

Jag hade en sån riktigt bra dag på jobbet igår med min syster och farbror. Vi gjorde denna och denna och trots att jag fick nervsammanbrott på grund av försenad hemleverans på maten samt en knuta som börjat växa bakom mitt öra, slutade det hela toppen. Jag fick en liten nytändning på tatuerandet och Simon överraskade mig med cheesecake när jag kom hem.

Idag är det troligen dags för mig att lägga mig under nålen och hinner jag efteråt är det hög tid för mig att få den här kroppen välmående igen genom att åter börja gymma efter år av ”paus”. Just nu sitter jag och gör hand- och handledsträning efter order av sjukgymnast och snart ska jag bege mig till jobbet, men innan dess tänkte jag att vi ska kika lite snabbt på mitt senaste pyssel – ett fat av kork!

DIY fat av kork

En bricka för vätskekontroll vid ritbordet, eller en samlingsplats för glasögon, smycken och mobil på nattduksbordet? Jag har inte riktigt bestämt mig än!

Det här med fat och brickor har nämligen blivit en smärre besatthet och hade jag haft alla pengar i världen hade jag haft fat på brickor och brickor på fat i höga torn. Ni som inte känner mig privat kanske inte vet om det, men jag är en obotlig slarvmaja och stökig till den grad att det en kvart efter städning redan ser ut som ett bombnedslag hemma. Att samla mina småsaker får mig att tänka att det är liite, liite mer städat.

I konstbutiken i stan kom jag över ett ark snorbillig, tunn kork, och samma kväll hade jag både startat och avslutat mitt projekt!

Det här behöver du:

Kork på rulle eller ark, 5mm×1m×1m (ungefärliga mått)
Kartong 1×1 m
Limpistol
Sax eller skalpell/linjal

Gör såhär:

 1. För att få brickan stadig trots tunn kork stärkte jag den med kartong. Börja med att klippa eller skära ut två lika stora cirklar av kartongen och en av korken, detta kommer sedan utgöra botten. Min bricka är 25cm i diameter.
 2. Värm limpistolen och limma ihop de tre delarna, kartong+kartong+kork.
 3. Räkna ut omkretsen på din bricka. Alltså diameter×π. För min del 25×3.14=78.5. Klipp eller skär ut två bitar kork, cirka 5-6cm breda och lika långa som omkretsen på din blivande bricka. Limma ihop dem på längden. Detta blir sedan kanten på din bricka.
 4. Lägg din botten på ett platt underlag, ett bord eller golv, limma längst ner längs korkremsan och pressa den mot kanten på din botten. Ta en del i taget så att limmet från limpistolen inte hinner torka innan du kommit hela varvet runt. Limma ihop ändarna på den fästa remsan.
 5. Klar!
DIY bricka i kork

Ny vecka betyder ny lista i The 52 lists project. De saker jag värdesätter högst ska skrivas ner. Svårt, men viktigt!

Brickan blev tåligare än jag först trott och jag bar faktiskt omkring vattenflaskan på den utan missöden. Min är inte tänkt som serveringsbricka eller så, utan mer som en prydnad och pryluppsamlare. Vill man göra den ännu stabilare skulle jag satsat på tjockare kork (kanske ett grytunderlägg som botten?) alternativt någon form av trä eller playwood som ersättare för kartongen. Vill man piffa till materialet lite är både svart och vit färg utmärkt. Färg mot korkens struktur gör sig så himla bra tycker jag, ett exempel på det ligger redo på köksbordet. Ni ska få se, stay tuned!

Förresten, ni har väl inte missat att Fredrika publicerade månadens Monthly Makerstema igår? Hur känner ni inför det? Kanska brett med många möjligheter tycker jag, även om det kanske inte vanligtvis brukar ingå i min standardstil. Spännande!

Ha nu världens bästa måndag, vi hörs!


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på hjärtat här nedanför! Tack!

5

4 Comments

 1. Svara

  Wilda

  7 mars, 2017

  Så perfekt inspo för månadens Monthly Makers och så galet snygg! Väldigt inspirerad!

 2. Svara

  Finurliga fröken

  7 mars, 2017

  Jag älskar din blogg och blir så glad när se kommit ett nytt inlägg. Men du ska inte känna press eller stress. Du ska blogga för att du vill och tycka att de är kul.

  Brickan är underbar! Måste försöka hitta kork för en sån vill jag försöka mig på. Kram

 3. Svara

  Christine - 29°

  7 mars, 2017

  Snyggt! 🙂

 4. Svara

  Mikaela

  9 mars, 2017

  Men åååh vad fint! Det här måste jag också göra!

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS