Nya örhängen, hyperpigmentation och att retuschera sitt utseende

23 april, 2017 12 Comments

Hej vänner, hur är det med er? Jag har precis lämnat min lillebror som varit här sen igår. Han hade frågat efter att få sova över i flera månader- något jag dragit mig för främst eftersom han vaknar klockan 07.30 en sovmorgon, men igår slog alltså önskan in och jag fick nattkompis! Vi var i stadsparken, lekte på lekplatsen och åt glass, tittade på traktorer på YouTube och lastbilarnas kung på Netflix och vid nio hade vi båda somnat, helt utslagna efter spring och bus. ”Det är härligt att ha kul” sa Elliott på lekplatsen och genast kändes 07.30 helt värt det.

Denna bilden tog jag till ett ytligt inlägg om mina nya örhängen men i Photoshop kom samvetet och skammen. Jag har nämligen ganska dålig hy och hyperpigmentation- alltså mörka fläckar- och samtidigt som jag fortfarande inte skulle våga lägga ut en oredigerad bild, skäms jag över hur jag manipulerar mitt utseende och både faller för, och bidrar till komplex och osunda skönhetsmål. Jag vill tycka att alla ska få se ut precis som de gör, men för min egen del är det andra regler. För några dagar sedan spelade jag in en lång video men raderade den på grund av fläckarna. Mina fula fläckar.

Örhängen från & Other Stories

Jag hatar mina fläckar och jag har provat allt. Jag har gått till hudterapeut var sjätte vecka för kemisk peeling, syra- och ansiktsbehandlingar, jag har testat dyra krämer, billiga krämer, inga krämer alls. Jag har till och med laserbehandlat, men utan resultat. Jag har lagt tjocka lager smink och jag har försökt ignorera dem, kalla det naturlig contour och skoja bort men varje gång en bild ska visas upp, lägger jag tid och energi för att redigera bort och gömma dem för er. Mina fula fläckar.

För mig själv brukar jag skylla på estetiken i bilden. Jag brukar intala mig själv att fläckarna måste bort för att fotot ska bli mer harmoniskt. Det är inte sant. I verkligheten måste fläckarna bort för att jag ska få känna mig finare, för att jag är rädd att någon ska tycka att jag är ofräsch, eller till och med sluta läsa bloggen. För att jag inte har hy som mode- och skönhetsbloggarna.

Det är absurt. Jag vet. Men det är också alldeles på riktigt, verklighet.

Det är inte fel att retuschera sin hy. Inte alls. Ibland är det både roligt, lärorikt och fantastiskt givande att sitta och finlira i Photoshop. Det som är fel är anledningen bakom och jag önskar att jag inom en överskådlig framtid kan få redigera mina bilder just för estetikens skull, och inte bara för mina inre rädslor.

På bilden ovan har jag inte tagit bort mer fläckar än de som försvunnit på grund av uppljusning av bilden. Däremot har jag smink på mig, men allt täcks inte och det får vara en start. En liten bit på vägen. Jag har dålig hy och retuscherar mitt utseende i Photoshop, dessutom har jag nya örhängen. Jag ville bara säga det. Ha en fin söndag ♥


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!

12

12 Comments

 1. Svara

  Alicia

  23 april, 2017

  Starkt och viktigt att reflektera kring och jag tror du gör positiv skillnad bara genom det! <3 Du är så himla vacker så det känns helt orimligt att du skulle ha några komplex och därför tänker jag att du gör tusen ggr mer nytta genom att skriva om det en gång, än vad du "gör skada" genom att retuschera ibland.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   23 april, 2017

   Men jösses, jag har supermånga komplex och är inte vackrare än någon annan, men tack <3! Jag hoppas såklart att det kan hjälpa lite att nämna ibland, även om jag vet att mina läsare är smarta och också förstår att en blogg är EN del av en människa, en utvald redigerad sådan

   Kram!

 2. Svara

  Alma

  23 april, 2017

  fina du!! <3

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   23 april, 2017

   <3

 3. Svara

  Rania {Rowan Tree}

  23 april, 2017

  *räcker upp en hand* Jag har också dålig hy och redigerar bort det i Photoshop! Jag tycker inte heller om att jag bidrar till en osund syn på hur man Ska se ut (det finns inte ens något ska ju!) samtidigt som jag alltid tänker att ”den dåliga hyn är inte en del av mig, den är tillfällig – därför är det okej att redigera bort den” men jag har haft dålig hy läääänge och kanske är den en del av mig ändå… Svårt det där :/

  Jag tänkte dock inte alls på det när jag träffade dig i Åre, tyckte du var jättefin och hade ett inspirerande utseende (det tycker jag fortfarande)! <3

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   23 april, 2017

   Åh, skönt på ett sätt att veta att du också gör det, mest kanske för att det inte heller är något jag märkt av. Jag är som grädde på moset rädd för att folk som ser mig på riktigt ska tänka ”oj, såg hon ut SÅ i verkligheten”. Hos dig har jag inte ens reflekterat över hyn varken på bild eller irl.

   Tyvärr (eller turligt nog) är ju vårt utseende alltid tillfälligt men det stör mig också att jag vet, förstår och kan så mycket i teorin men i praktiken sitter man ändå och faller för useendehetsen. Konstigt.

   Du är superfin Rania!! Tack för din kommentar <3

 4. Svara

  Reach Your Goal

  24 april, 2017

  Jag skäms också när jag redigerar bort en finne eller två, får dåligt samvete att jag inte visar att även jag har finnar ibland. Det är konstigt det där för jag tänker aldrig på att någon annan har dålig hy, men när jag har problem så tänker jag att alla andra också reflekterar över det. Och precis som Rania jag reflekterade inte över din hy i Åre och inte på TIC heller <3

 5. Svara

  Finurliga fröken

  25 april, 2017

  Oj va jag känner igen mig. Jag har väldigt sällan bilder på mig själv i bloggen pga dålig hy (och dubbelhakor och allmänt ful som jag inte vet hur man redigerar bort) Det är skönt att läsa att du, som jag uppfattar som väldigt självsäker och tuff också har saker du tycker mindre om/skäms för. Men enligt mig är du en av dom snyggaste som finns. Kram

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   25 april, 2017

   Men kära hjärtanens!! ”allmänt ful” är för det första totalt lögn. Kom ihåg att jag bara visar vissa utvalda bilder och vinkar.. Kram!

 6. Svara

  Anna Munkhammar

  26 april, 2017

  Skitbra inlägg Emilia. Jag skäms också över att jag ibland redigerar bort mörka ringar under mina ögon om de blir för tydliga på bild. De blir så sjukt skarpa på vissa bilder och jag har verkligen komplex för det. Ibland har personer välvilligt sagt till mig att de tror att jag har något under ögat. Men det är inte ”något” utan mina pigmentfläckar och ytliga blodkärl 🙁 därför har jag också väldigt ljust när jag filmar. Men likväl som skönhetshetsen kan vara skadlig tror jag också att perfekthets/förebilds-hetsen kan bli för mycket också. Vi är inte annat än människor som gör så gott vi kan X-)

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   26 april, 2017

   Usch ja, vi har nog alla komplex och självklart kan allt gå till överdrift, det är svårt att förbise att alla är människor när man bara ser de perfekta sidorna på internet, men visst är vi inte mer än nån annan nån av oss!

 7. Svara

  Wilda

  28 april, 2017

  Så starkt och viktigt att du skriver om detta! Du är ju så himmelens snygg att jag önskar att jag var kär i dig och du i mig så att jag alltid fick titta på dig, haha. 😉 Med eller utan retusch. Faktiskt. Så är det. Men jag vet, det hjälper inte. Jag har inte problem med hyn på samma sätt men jag blir lätt röd i ansiktet och blev mobbad för det som barn så det har jag fortfarande så svårt för, även om jag ju idag tänker att det också är något som gör mig till den jag är och gör mig unik och vacker just för det. Mer unika utseenden!

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: