Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_about has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-about.php on line 15 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_posts has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-posts.php on line 16 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_big_posts has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-big-posts.php on line 16 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_banner has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-banner.php on line 15 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_full_banner has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-full-banner.php on line 15 Varför du inte ska tatuera dig hos en kompis – Emilia Westerstrom Varför du inte ska tatuera dig hos en kompis – Emilia Westerstrom

Disclaimer: i texten används ordet ”hemmatatuerare” för att beskriva någon som inte utför tatuering yrkesmässigt. Jag är medveten om att det finns de som har godkända professionella lokaler i anslutning till hemmet. 

Hej gänget! Idag ska vi snacka tatueringar. Men, inte sådana jag har gjort utan sådana jag avråder er från att göra. Det är ju nämligen så att det blir mer och mer vanligt att tatuera sig hemma hos en kompis, hos någon Instagram-stickandpoke’are eller på en efterfest i en rökfylld lägenhet. Jag tror att alla känner någon som känner någon som tatuerar hemma.

Så, du har tänkt länge på en tatuering och känner någon som kan göra den redan ikväll, för bara ett par hundralappar dessutom! Du ska bara ha något litet, en text bara, hur svårt kan det vara? Bada lite i handsprit och använd bläck det står tattoo på så ska det nog gå bra. Kör bara! Eller?

Hygien vid tatuering handlar om mer än nya nålar vid var kund. Ovan två tatueringar av mig på Matilda.

Det blir fult

Av de coverups jag tar mig an är nog en procent namn på gamla partners, resterande tatueringar jag får äran att täcka över är hemmagjorda och en gemensam nämnare är dåligt djup. Antingen är tatueringen ytligt gjord och ser ut som en skarrig blyertsskiss på huden, eller också har nålen gått alldeles för långt ner i underhudsfettet och spridits ut som blixtrar under huden och lämnat tjocka, gröna och ibland upphöjda linjer med vad som ser ut som ett blåmärke runt om. Snyggt? Nej. En vanlig kommentar jag får är ”min kompis sa att hen var duktig” eller liknande och här är det viktigt att komma ihåg dels att vi alla har olika preferenser, vissa kan tycka att en tatuering är snygg som en annan tycker är dålig och tvärt om, dessutom är det inte säkert att bara för att hemmatatueraren bemästrar en tunn text på revbenen bara för att hen lyckats få till ett svart hjärta på underarmen.

Maskinerna som används hos hemmatatuerare är inte allt för sällan heller köpta av en kompis kompis via Blocket eller Ebay och dåliga verktyg ger dåligt resultat. Alla tatueringar går inte att tatuera över eller ens snygga till, och ärrvävnad går inte att ta bort. Vill du ha en snygg tatuering? Undvik hemmajobb!

Det strider mot lagen

Att utföra en tatuering är inget brott oavsett var det sker, rent krasst skulle en tioåring kunna bli tatuerad i Sverige utan att detta skulle vara något problem, bortsett från etiska och moraliska frågor. Det är när pengar blir involverade det blir knivigt. Ska tatuerandet ske yrkesmässigt, alltså en tjänst som utförs mot betalning, är verksamheten anmälningspliktig och ska godkännas av kommunen. För att godkännas ställs höga krav på hygien och utrustning som är svåra att bibehålla i ett hem. Nålar och färger ska vara sterila, ha specifika märkningar och ingredienser, rutiner ska kollas och kontrolleras.

När vi i studion får besök av myndighetspersoner kollas allt från vår handsprit och våra handskar till rengöringsmedlet vi använder när vi städar toaletten.

Anledningen till att dessa kontroller görs är ren och skär säkerhet, både för dig som kund och för tatueraren. Ickesterila nålar och färger kan orsaka inte bara infektioner utan i värsta fall blodförgiftning och andra hemskheter för kunden och bristande rutiner i nålhantering kan i allra värsta fall utgöra risker för Hepatit eller andra blodsmittor. Att ha koll på hygienen vid en tatuering är viktigt, och svårt i hemmamiljö och slutligen så är det ju faktiskt inte tillåtet att ta betalt skatt- och momsfritt hur som helst.

Att tatuera sig billigt kan definitivt bli dyrt i längden, och dessutom, vad är en tusenlapp utslaget på en livstids utsmyckning? På bild, tatuering av mig på Mathias.

Du förstör för branschen

Okej. Så här sitter jag och kämpar för att göra rätt för mig. Jag får in mindre pengar än svenskens medelinkomst och ska på dem inte bara betala 25% i moms utan även köpa material så som nålar, handskar, färg, plast, papper, diverse rengöringsprodukter och en himla massa mer. Efter det ska hyran betalas och på de pengar som blir över ska ytterligare 30% ryka till skatter och egenavgifter. Vill jag leva någorlunda respektabelt som gammal behöver jag stoppa undan till pensionen, något en som anställd annars slipper. Samma går för försäkring i arbetet och semester. Kanske vill jag kunna bjuda mina kunder på en kopp kaffe medan de väntar, de kanske vill sitta ner i en soffa och kunna hänga jackan på väggen. Kanske behöver jag lägga pengar på att marknadsföra mig för att få in kunder. Pengarna som blir över efter detta är min lön. Och det är en liten lön.

Genom att gå till en hemmatatuerare och göra jobbet svart försvinner kunder från de som försöker göra rätt för sig, vilket inte är roligt varken på individnivå eller för tatuerare generellt.

Slutligen, jag förstår om du även efter att ha läst det här överväger att gå till en hemmatatuerare för att spara in några slantar. Det är inte gratis att tatuera sig och jag känner igen känslan av att vilja tatuera sig nu, och inte efter en månad när det finns tid på salong. Jag förstår absolut om du struntar i huruvida en gammal egenföretagare mister kunder eller inte men för din egen skull – spara ihop pengarna och vänta på tid hos en ordentlig tatuerare. Risken för en blodförgiftning eller annan brutal komplikation är ganska liten, men möjligheten att få en infektion som leder till ärrvävnad är desto större. Risken för att du ska bli missnöjd är ännu större och istället för en billig tatuering kommer du troligtvis få lägga dubbla pengar på att fixa till den i ett senare skede. Okej?


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!

[dot_recommends]

7 Comments

 1. Svara

  Alicia

  6 maj, 2017

  Så himla intressant och bra inlägg!!

 2. Svara

  Jennifer Queen

  6 maj, 2017

  Bra och intressant inlägg då jag tyvärr är en av dem som har suttit i en rökfylld lägenhet för en massa år sedan och blivit tatuera..

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   7 maj, 2017

   Det har faktiskt jag också.. när jag var 14/15 någonting. Tatueringen har blivit ifylld flera gånger och liknar mer en penis än något annat, haha! Inte lyckat med andra ord

 3. Svara

  Ellen Lindberg

  7 maj, 2017

  Så klokt inlägg! Tack för att du skriver och delar med dig.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   7 maj, 2017

   Tack! Kram!

 4. Svara

  Dorotea Pettersson, tidscoach

  8 maj, 2017

  Så bra Emilia! Det är viktigt att hålla uppe kvalitén i sin branch.

  Så fort jag bestämt mig så kommer jag ner till dig 😀

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   8 maj, 2017

   Du är så välkommen!

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS