Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 Monthly Makers Tyg – Sashikobroderad grytlapp av kökshandduk – Emilia Westerstrom Monthly Makers Tyg – Sashikobroderad grytlapp av kökshandduk – Emilia Westerstrom

Söndag alltså. Jag har (såklart) fastnat totalt i Harry Styles solodebut och sjunger med i falsett dagarna i ända. Folk klagar, säger till mig att växa ifrån min kändiscrush men i hemlighet blir jag fortfarande tårögd av denna obesvarade kärlek.

Under tiden plattan gått varm ihop med #LateLateStyles har jag broderat, och sytt! Månadens tema för Monthly Makers är ju som tidigare nämnt tyg och jag startade nog tre, fyra olika projekt som jag inte blev nöjd med.

Men så, för ett tag sedan snöade min syster in på en japansk lagningsteknik med namnet sashiko. Jag brydde mig inte speciellt mycket om att kolla upp vad det var för något men när mitt Pinterestfeed sakta började fyllas med geometriska broderade mönster blev nyfikenheten för stor.

Sashiko bygger på rader och rader av små vita stygn, kan göras i olika mönster och användes förr för att förstärka eller lappa kläder.

När jag bestämt mig för att jag ville testa sashiko skulle jag bara lista ut på vilket tyg jag skulle brodera. Precis som alltid ville jag såklart att mitt bidrag skulle vara både fint och användbart samtidigt som jag inte ville förstöra något om det hela skulle gå helt åt skogen.

Ett återkommande problem hemma hos oss är bristen på grytlappar. Vi har två par varav ett par är odugliga. De är alldeles för små och virkade dubbelt och så hårt att de knappt går att böja. Det andra paret virkade jag själv för ett tag sedan men eftersom varken jag eller Simon är kända för att vara speciellt kladd-fria brukar de behöva en omgång i tvättmaskinen efter nästan varje användning.

När vi inte har någon grytlapp till hands brukar en dubbelvikt kökshandduk fungera som stand in och därför valde jag att använda just kökshandduk för att skapa mina egna, stora, mjuka och heatproof grytlappar, dekorerade och förstärkta med sashikobroderi!

 

Hur gjorde jag?

Jag började med att klippa ut två kvadrater från en kökshandduk, för att göra det hela snyggt och smidigt vek jag in och pressade 0,5 cm runt hela kvadraterna, la dem ovanpå varandra med den invikta biten inåt och sydde ihop med langettstygn. Efter det väntade en tågresa och ett avsnitt lyxfällan med korta, vita små stygn. Mönstret i ränderna gjorde jag genom att dra igenom en tråd i varannat stygn som ett sicksackmönster.

Jag blev faktiskt väldigt överraskad över hur stor skillnad det blev i stabiliteten på tyget efter sömmen och kan tänka mig att det blir dubbelt upp om man väljer att göra de klassiska plusen.

 

Grytlappen fick invigas till gårdagens baked oats frukost och får fem av fem stjärnor i användarvänlighet! Nu har jag bara en kvar att skapa.. haha!

Vad har ni hittat på till temat? ♥


Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I maj är temat tyg och Wilda är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28/4 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, JohannaJulia, Mikaela, Ruth, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på hjärtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Facebook och Bloglovin’! Tack! 

[dot_recommends]

 

14 Comments

 1. Svara

  Alicia

  21 maj, 2017

  Fattar inte hur du kunde vara tveksam på denna, tycker den är suverän! Både ambitiöst, användbart och snyggt bidrag och jag gillar att du experimenterat med bottenfärgen från indigo till grått. Såna här grytlappar skulle jag också gärna ha!

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   21 maj, 2017

   Åh tack!! Jag vet inte hur mycket sashiko det blev i slutändan men inspirationen var sådan i alla fall. Tack!

 2. Svara

  Louie

  21 maj, 2017

  Åh va fin!

 3. Svara

  Mikaela

  21 maj, 2017

  Vad fint och effektfullt! Jag borde byta ut mina grytlappar med, roligare med något fint och som man gjort själv 🙂

 4. Svara

  jmontell

  21 maj, 2017

  men det blev ju superfint! Precis som Alicia skulle jag också vilja ha såna här. De vi har nu är så fula att jag inte vill ha dom framme, alls. Men dessa kan ju ligga framme eller vara upphängda i köket som inredningsdetalj!

 5. Svara

  Julia

  22 maj, 2017

  Blev verkligen snyggt! Kan inte annat än hålla med om att jag också gärna skulle vilja ha såna grytlappar 😀

 6. Svara

  Christina

  22 maj, 2017

  Vilka snyggingar! 🙂 Själv valde jag att hoppa över månadens tema, kände att varken inspiration eller tid fanns där.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   22 maj, 2017

   Tack! Ibland känns det skönt också att slippa tvinga fram kreativiteten. Passa på att njuta av solen i stället 🙂

 7. Svara

  Wilda

  28 maj, 2017

  Det här är ju både genialt och vackert! Återbruk och handarbete i samma är ju för fint ändå. Förstår verkligen inte vad du tvekade om, det här är verkligen inspirerande i både design och praktisk användning.

 8. Svara

  Anki

  31 maj, 2017

  Åh så himla fin <3

 9. Svara

  Julia

  31 maj, 2017

  Haha, hög igenkänningsfaktor på den där vikta handduken för att grytlapparna blivit marinerade i något…Älskar slutresultatet, hamnar på min Det-där-vill-jag-också-testa-lista!

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   3 juni, 2017

   ja alltså det är en omöjlighet för mig att hålla mina rena, haha

 10. Svara

  Jessica

  2 juni, 2017

  Supervackert ju!!!!! Så proffsigt som alltid!

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS