Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 1000 kronor ? För den lilla? – Om varför det är dyrt att tatuera sig – Emilia Westerstrom 1000 kronor ? För den lilla? – Om varför det är dyrt att tatuera sig – Emilia Westerstrom

Jag får frågan ganska ofta. Varför det är så dyrt att tatuera sig. Om jag lever i lyx och äter gulddoppade chokladpraliner till frukost. Det gör jag inte. Jag tar minst 1000 kronor för en tatuering och jag gör det flera gånger i veckan, ibland flera gånger om dagen.

Idag ska vi prata om varför kostar det egentligen fyrsiffriga summor att tatuera sig, och jag hoppas att ni får svar på era frågor. Jag snuddade vid ämnet lite grann i mitt inlägg om varför du inte ska tatuera dig hos en kompis, men vi ska ta det ännu mer grundligt. För det fortsätter trilla in frågor om hur mycket jag kan gå ner i pris, om jag kan göra det billigare på något vis.

En timlön på 2000 kronor?

Även om själva tatueringstiden inte sträcker sig över mer än en halvtimme är tar processen längre tid än så. 1000 kronor för en halvtimmes tatuering ger mig alltså inte en timlön på 2000 kronor, inte ens i närheten.

Arbetet för en kund börjar med ett telefonsamtal, mejl eller sms. En konversation som oftast håller i i någon dag fram och tillbaka, runt en timme effektiv tid. Det ska diskuteras stil, storlek och färgval och det ska hittas en tid som passar båda. Redan där startar min arbetstid som följs av skissande, jag ska leta inspiration och rita innan kunden anländer – det tar också tid. Vid tatueringstillfället spritas och tvättas varenda millimeter av arbetsplatsen, det som kan plastas plastas in och stationen sätts upp. Det tar tid. Efteråt ska stationen ner igen, det tar inte lång tid, men det tar tid. Inte förrän kvittot är skrivet, skötselråden har gåtts igenom och britsen spritats har mitt jobb med en enskild kund avslutats. Men inte ens där tar arbetsuppgifterna slut, tusenlappen som kommit in blir en del av timpenningen på tiden som läggs på marknadsföring, sophantering, toalettstädning och inköp av kaffet som kokas för trivselns skull.

Har jag två kunder á 1000 kronor på en dag blir timlönen plötsligt inte så imponerande längre, inte ens innan skatter och avgifter. Är ni med på hur jag menar?

En liten bukett på Liv från ett litet tag sedan

Över 50% faller bort

Är ni redo för lite matte? Mer än hälften av en egenföretagares intäkter försvinner till skatter, moms och andra avgifter. För mig ser det ut såhär om jag får in en tusenlapp:

25% av tusenlappen går till moms och cirka 30% av vinsten går till skatt. Däremellan betalar jag min lokalhyra, papper, pennor, plast, rengöringsmedel, handskar, handsprit, britspapper, bokföringsprogram och redovisningskonsult. Med mera. Vill jag någon gång ha semester behöver jag lägga undan pengar för det, det finns inget som heter semesterersättning som egenföretagare. Vill jag ha en försäkring får jag betala för det, det finns ingen arbetsgivare som ger mig någon procent av min lön om jag blir sjuk, ingen ersättning om jag skadar mig på arbetet. Vill jag kunna leva dugligt som gammal måste jag redan nu pensionsspara, för det finns inget som heter tjänstepension som egenföretagare. Kanske vill jag ha en hemsida som ni kan se mig på, en telefon ni kan nå mig på och en dator med internet som jag kan använda för att svara på era mejl. Ni hör ju. Har ni räknat ut hur mycket av tusenlappen jag går hem med som lön? Inte jag heller, jag vågar knappt.

En investering för en livstid

Jag har ett minimumpris på ett tusen kronor. Det är ett ganska standard minstapris men svindyrt enligt många.

Ett par sneakers runt tusenlappen köper vi gärna minst ett par nya per säsong. De håller en sommar sen är de både tråkiga i färgen, slitna i sömmarna och inte längre speciellt likes-genererande på Instagram. Så vi slänger dem, kastar ner dem i källaren eller skänker till Erikshjälpen för att sedan köpa nya, för ännu en tusenlapp. Ett par jeans för en tusenlapp känns rimligt för många. En utekväll för en tusenlapp. En klipp och färg på salong.
Att lägga tusen kronor eller mer för en tillfällig lyxvara är inga konstigheter för de som har möjligheten men för en tatuering som sitter för alltid och som dessutom ofta har en viktig betydelse är det plötsligt väldigt mycket pengar.

Ett par skor per sommar blir sammanlagt en skyhög summa men en tatuering är en engågnskostnad. Den kostar bara en gång. Utslaget på tiden den sitter på plats blir det inte många kronor per år.

Att tatuera sig kostar pengar, det är dyrt, och detta är anledningen.

Vill du se mer av mina tatueringar? Följ min instagram HÄR @Emiliatattoo!


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!

[dot_recommends]

15 Comments

 1. Svara

  Ellen Lindberg

  8 juni, 2017

  jag förstår verkligen inte det här med att klaga på timpriset? eller alltså – en tatuering är ju ett hantverk, något tatueraren lärt sig med tiden och lägger ner sin själ i. det skulle vara helt orimligt om priset för något ”som går snabbt” skulle vara en hundralapp eller två.

  bara det här du nämnde i tidigare inlägget, att du alltid ritar om litegrann för att tatueringen ska bli egen, är ju en grej i sig! bara det kostar, att göra den unik. heja dig!

 2. Svara

  Hanna

  8 juni, 2017

  Så himla bra skrivet! ❤️

 3. Svara

  Dryden

  8 juni, 2017

  Hatten av! Tack för ett bra inlägg och jag hoppas att många läser det här. Jag vet i alla fall flera som borde. 🙂

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   8 juni, 2017

   Tack Daniel! Gäller självklart de flesta tjänster från egenföretagare 🙂

 4. Svara

  Caroline

  9 juni, 2017

  Grymt bra inlägg! Något som går att applicera i de flesta branscher, det är ju sällan själva arbetet bara är det fysiska mötet med kunden 🙂

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   9 juni, 2017

   Visst är det så! Det är mer jobb bakom oftast 🙂

 5. Svara

  Jenn - forever abroad

  9 juni, 2017

  Exakt. Många bra punkter att komma ihåg när man tar betalt också som egen! Bra skrivet 🙂

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   9 juni, 2017

   Haha ja, inte alltid så lätt att själv ta hänsyn till allt jobb bakom slutprodukten!

 6. Svara

  Wilda

  11 juni, 2017

  Jättebra inlägg och en ögonöppnare även om jag ju förstått att det är mycket mer än tiden då en tatuerar liksom. Du skriver så bra och medryckande. Texten bara suger in mig, vad du än skriver om. Jättefint!

 7. Svara

  Snobben

  14 juni, 2017

  Det var då inte många rätt, om ens några, i din mattedel! Du får nog återgå till skolbänken innan du försöker förklara för andra.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   14 juni, 2017

   Hej Snobben! Mycket riktigt upptäckte även jag ett fel i min ”uträkning”, självklart dras den 30% skatten på den vinst som blir kvar efter alla kostnader, och inte innan. Finns det ett annat uträkningssätt som genererar mer klirr i kassan tar jag tacksamt emot det annars hoppas jag att övriga läsare förstår att det är principen som är det viktiga i inlägget och inte exakt på decimalen i mattebiten!

 8. Svara

  kajsa

  2 juli, 2017

  Oskönt sätt av ovanstående person att påpeka en miss i texten, att man inte bara kan ge en neutral heads up?

  Bra och viktigt inlägg! De som tycker att grundpriset som frilansare ”måste” köra på är för högt är inte införstådda i hur det går till, eller bara allmänt snåla.

 9. Svara

  KDOF

  13 maj, 2018

  Det kostar att köpa hantverk då det oftast ligger många timmars arbete bakom det och materialet är dyrt.

 10. Svara

  Stickan

  14 maj, 2018

  Bra inlägg och kan inte mer än att hålla med! Däremot ska man inte heller glömma att vi tatuerare skattefuskar nog mest av alla yrken också, alla tatuerare gör jobb som vi egentligen bör skatta på. Vi är inte några änglar direkt.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   14 maj, 2018

   Tack! Jag tror nog att skattefusket ligger högt i många branscher! Förresten, hade jag kunnat få fråga dig hur du hittade till detta inlägget?

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS