Att vara introvert i ett extrovert arbete

6 juli, 2017 7 Comments
foto: Stephanie Cetina

Jag tänkte att vi skulle prata lite om att vara introvert. För, det har ju den senaste tiden blivit omåttligt populärt och viktigt att ta reda på, och tala om, huruvida man är en ambivert, extrovert eller introvert person.

Varför det har blivit så noga att veta har jag ingen källa på men tänker själv att det är en punkt i ledet av normbrytare. Att vara extrovert har länge varit normen. Att vara framåt och utåt, att ha många vänner och att gå på många fester och tillställningar är att sträva efter. Det är de extroverta som knyter flest kontakter, hörs mest och syns mest som anses vara lyckade i ett samhälle där antalet Instagramföljare är en säker indikator på framgång. Och framgångsrika vill vi ju vara, eller hur? Vi måste synas, sticka ut och vara något alldeles extra för att få det där jobbet vi vill ha och jag förstår det. Ibland.

 Fakta – vad innebär det att vara introvert?

Du finner energi i att vara ensam
Du har få, men varaktiga vänskaper
Det känns jobbigt för dig när saker sker som du inte kunnat förutspå
Du har svårt att klara av många olika intryck samtidig
Det är viktigt för dig att få ta det lugnt

foto: Stephanie Cetina

Jag beskriver ofta mig själv som en ensamvarg. Jag älskar att vara själv hemma, utan teve, musik eller öppna fönster mot trafikerade gator som kan störa min tystnad. Jag älskar att inte prata på en hel dag, att låta det enda jag säger är något till Selma om att vi ska gå ut, och det enda jag hör är mina egna fotsteg och kylskåpet som brusar i bakgrunden. Jag älskar att vara en ensamvarg och för mig är inte fredagar och lördagar några favoritdagar för att jag ska släppa loss, utan för att Simon ofta lämnar hemmet och jag blir kvar i lugnet.

Fakta- vad innebär det att vara ambivert?

Att vara ambivert innebär att du är en blandning mellan intro- och extrovert. Du kan alltså uppskatta att vara i stora folkmassor, att stå i rampljuset och att kallprata, men kanske inte hela tiden, alltid.

Vad jag däremot inte är, är blyg, otrevlig eller ointresserad. Jag är väldigt framåt, social och pratglad när jag behöver eller vill, men ändå får jag ofta frågan hur jag egentligen klarar av att ha ett så socialt jobb, jag som ”inte gillar människor”. Jo, let me tell you!

Optimera ett socialt arbete som introvert

En förutsättning för att jag ska kunna jobba som tatuerare är självklart att jag ska kunna lyssna och ta in ibland, men småprata och distrahera ibland. Jag måste svara i telefon, ständigt vara omringad av människor och jag måste kunna koncentrera mig på mitt, trots sorlet av flera tatueringsmaskiner, musikanläggningar och kunder samtidigt. En intoverts mardröm alltså.

Men;

Att titulera dig som introvert får inte hindra dig från att göra det du vill. Att vara introvert är ingen begränsning och definitivt ingen ram inom vilken du är tvungen att leva. Att vara introvert är inte en livsstil utan ett personlighetsdrag och även om det ibland som förklaringshjälp kan vara skönt att veta på vilken sida av skalan du ligger, är inget hugget i sten. Är du introvert men vill ha ett extrovert arbete? Do it! Såhär gör jag:

 • Jag har en lång, lugn frukost för att hinna vakna och slippa stressa. Jag vet inget värre än att komma stressad till ljud och rörelse på jobbet.
 • Jag försöker att ta de flesta av mina bokningar via sms, facebook eller mail. Vill kunden hellre ta samtalet per telefon stänger jag in mig i lugn och ro på mitt rum för att kunna prata ifred.
 • Jag tar nästan aldrig drop- in kunder utan ser till att alltid veta i tid vad jag kommer jobba med under kommande dag.
 • Jag kommer hem i tystnad. Det är väldigt sällan jag startar teven eller sätter på musik när jag kommer hem från jobbet. Istället njuter jag av ingenting alls tills jag blir tvungen att sätta på tvätt- diskmaskin eller köksfläkt.
 • Jag tar mina promenader med Selma utan hörlurar och ljud. Jag försöker att inte tänka på någonting alls och låta hjärnan vila ett tag.

 


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!

7

7 Comments

 1. Svara

  angelica

  6 juli, 2017

  tack för ett bra inlägg!
  följt din blogg ett tag nu men har aldrig kommenterat än. Känner iallafall igen mig så himla mycket i dig så dina inlägg träffar alltid så mitt i prick på något sätt.
  Börjar till hösten på en ettårig konstutbildning, och målet är att samtidigt öva på att tatuera för jag har sen en tid tillbaks (alla gånger jag själv varit och gaddat mig) känt att jäklar, det där vill ju jag göra! För att sedan efter detta året kanske börja som lärling.

  så även dessa punkter var så himla bra 🙂

  (vore skitkul att läsa mer om ditt yrke/hur allt började/vad du gjorde under din lärlingstid/tips eller annat relaterat till yrket!)
  keep up the good work, du & din blogg är grym!

  mvh en introvert 😉

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   7 juli, 2017

   Ja så roligt! Var ska du plugga? Jag hade så gärna velat läsa något konstrelaterat! Jag ska absolut försöka få upp mer yrkesrelaterat, listan på mina framtida tatueringsinlägg är lång, haha!

   • Svara

    angelica

    7 juli, 2017

    på en folkhögskola strax utanför Örebro som heter Kävesta 🙂 i utbildningen läser man måleri, teckning, silversmide, keramik och textiltryck, så himla pepp!
    Förstår, ser fram emot det! 🙂

    • Svara

     Emilia Westerstrom

     7 juli, 2017

     åh så roligt med så ”udda” ämnen också! Det kommer säkert bli toppen!

 2. Svara

  Wilda

  9 juli, 2017

  Vilket välskrivet och fint inlägg! Jag fungerar mycket på samma sätt och för mig var det viktigt att förstå att jag är introvert för att kunna bryta det som gör mig utmattad, och balansera upp social tid med egentid. Så viktigt att få starta och avsluta dagen i lugn och ro.

 3. Svara

  Caroline

  18 juli, 2017

  Jättebra inlägg och vad roligt att fler börjar skriva om hur det är att vara introvert! Jag själv har sökt jobb inom kommunikation- och reklambranschen länge men möter mycket förväntningar att jag måste bli mer utåtriktad och social. Vilket ju är mycket enkelt, eller hur 😉 ? Så jag starta eget företag och anpassar jobbet till mig mycket lättare istället för tvärtom.

  Men problemen finns ju fortfarande kvar; att folk tycker och tror att det är en svaghet att vara introvert och att man borde förändra på sig för att passa bättre in i samhället. Förhoppningsvis suddas den bilden ut nu när fler och fler uppmärksammar hur det är att vara introvert.

  Har du förresten läst Susan Cains bok Quiet? Jag har den liggandes på sängbordet med inte börjat läsa den än. Annars rekommenderar jag Den tysta revolutionen av Linus Jonkman.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   19 juli, 2017

   Haha, ja, att ändra på sin personlighet går väl på ett kick, eller? Ungefär som när man får kommentaren ”sluta sura”, så blir man plötsligt glad 😉 Jag är dålig på att läsa men ska komma ihåg om jag blir sugen, tack!

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: