Emilia lagar middag – morotsbiffar

13 juli, 2017 7 Comments

Förra helgen fick jag mitt värsta blodsockerfall sen jag var sjuk för flera år sedan. Jag var påväg till Hanna, hade Selma i knäet på bussen och började plötsligt kallsvettas. Jag blir alltid åksjuk på både buss, tåg och i bil och antog att det var därför, men snabbt blev det värre än en vanlig åksjuka och två hållplatser tidigare än vanligt fick jag hoppa av för att lägga mig på marken och andas djupt och noga.

Det hade regnat hela dagen och marken var blöt. Jag skakade från fingertopparna till ljumskarna och både händer och fötter domnade av. Selma ställde sig på mig och höll koll, men folk gick förbi utan att säga ett knyst.

Både innan och efter incidenten har jag fått återkommande blodsockerfall och någonstans har det varit ganska enkelt för mig att lista ut vad jag ska göra för att förhindra dem.

 

Det är inte det att jag inte kan. Hemma hos mina föräldrar är vi sex syskon och att vi äldre ibland fick laga mat var en förutsättning för att vissa dagar skulle gå ihop. Jag har frågat och testat och övat många gånger på all den där vanliga husmanskosten en familj på åtta äter måndag till söndag.

Men, jag bodde under en period med en kock. Det var en kock med mycket stolthet och med mitt redan dåliga självförtroende krävdes det inte många extrasaltningar och småkorrigeringar för att jag bland rödvinsskyer och dyra köttbitar totalt skulle tappa intresset för matlagning. Såhär i efterhand låter det larvigt, jag vet, men jag vågade helt enkelt inte laga middag när jag inte hade koll på varken blomkålsmousse eller kimchi.

Jag slutade laga mat och trots att Simons paradrätt är pulvermos med fiskpinnar vågade jag inte laga mat framför honom heller. Tills nu. Nu måste jag.

I min nyfunna vän Julia finns en receptbok som inbyggd. Från ingenstans har hon busenkla recept på lager när jag frågar över messenger och hitintills har jag ätit middag varje dag under säkert en tvåveckorsperiod. Alltså lagad middag, inte mackor och kaffe.

Med motivationen att få fotografera maten efter den lagats testade jag tillexempel att göra helt fantastiska morotsbiffar med tzatziki i tortillabröd och var stoltare än tuppen. En burk bönor, några morötter och en stavmixer och jag är hooked. Receptet på morotsnuggets hittar ni HÄR hos Tuvessonskan!

Har ni andra tips på enkla, vegetariska maträtter, bloggar eller Instagramkonton? Ni kan väl dela med er?


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!

4

7 Comments

 1. Svara

  Dryden

  13 juli, 2017

  Jag har inget bra matlagningstips (men min sambo, som matbloggar på mariasmat.nu, har också ett helt uppslagsverk i huvudet på hur man kan smaksätta saker med ingredienser jag aldrig hört talas om, typ – fattar inte!).

  Däremot känner jag igen det där med att ”leva med en kock”. Jag är fortfarande skadad av en incident för 12 år sedan. Mitt ex kom hem från en floristutbildning som hon gått i flera månader. Mitt misstag (eller hur man ska se det) var att köpa blommor till hemkomsten. Sådär lagom kul när hon granskar buketten och dissar den. Sedan dess köper jag aldrig blommor. Till någon alls.

 2. Svara

  Jeanette

  13 juli, 2017

  Fy då, jobbigt att få det så lätt :-/ Tyvärr är jag kass på vegetariska rätter förutom sallader *hehe*. men hoppas andra kan komma med förslag. Men biffarna ser väldigt goda ut.

 3. Svara

  Sofia CM.

  13 juli, 2017

  Vad gott det later, det skall jag prova i kväll! Hälsningar från Schweiz //Sofia
  (http://sofiacm.com min blogg för stil och inredning)

 4. Svara

  Alma

  14 juli, 2017

  Åh så klokt ändå av dig att inse vad du behöver <3

  Jag lagar en hel del vegetariskt och har en del på min blogg, men framförallt skulle jag vilja tipsa om gruppen "Vad lagar du för veganmat idag?" på facebook, samt @olivehummer på instagram! hon lagar framförallt vegetariskt och så himla enkel och trevlig mat!

  Kram!

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   14 juli, 2017

   Spännande! De ska jag kika på, tusen tack för tips! Kram!

 5. Svara

  Beatrice

  15 juli, 2017

  Det här låter så jobbigt, kan nog aldrig förstå hur det här måste vara. Julia är ju dock min bästa matbloggare också! Har du testat hennes Halloumi Tikka Masala-rätt? Den har blivit en stor favorit hos oss, och går också sådär snabbt! Hoppas du får igång matlagningen igen, minns att vi pratade om det redan i januari, så det är skönt att du får igång det nu <3

 6. Svara

  Emelie

  15 juli, 2017

  Blev lite ledsen över att läsa att ingen stannade och frågade hur det var fatt….?!
  Den enda bloggen jag kommer på såhär på rak arm är Evelinas Ekologiska.
  Recept på både mat och hudvård!
  Ha det gott!

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: