Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 Vegansk tatuering – detta bör du hålla koll på! – Emilia Westerstrom Vegansk tatuering – detta bör du hålla koll på! – Emilia Westerstrom

Disclaimer: Jag är själv inte vegan och baserar mina fakta på information från leverantör. Vill du veta mer, eller har invändningar är du alltid välkommen att kontakta mig. 

Antalet frågor jag får gällande vegansk tatuering har ökat hundra procent spikrakt uppåt det senaste året. För var dag som går blir vi generellt mer och mer medvetna om vad vi konsumerar och hur det påverkar miljön, ekonomin och alla de andra liv vi delar vår planet med.

Jag har tidigare varit noga med att berätta att jag, och de andra tatuerarna jag arbetar med, endast jobbar med vegansk färg, men visste ni att det finns fler fällor än så att hålla koll på om man vill se till att tatuera sig utan djur i bilden? Här är tre saker att hålla koll på!

Vegansk tatuering

Att tatuera sig vegansk är inte svårt, men det kräver lite research!

Bläck

Vad skulle möjligen kunna vara animaliskt i bläck? Ganska mycket mer än man kan tro, faktiskt. Tillexempel kan svart bläck innehålla färgämnen från kol av brända djurben. Skillnaden på veganska och icke-veganska färger är ingen jag varken märkt av eller hört något om, men personligen känns brända djurben under huden sådär roligt.

Jag använder mig av bläck från Eternal Ink och Dynamic, som alltid är veganskt. Ett annat exempel på veganvänliga färger är Kuro Sumi. Vill du vara helt hundra på vad bläcket din tatuerare använder har vi skyldighet att kunna lämna ut innehållsförteckning.

Vaselin

Vaselin, som stryks på under tiden tatueringen utförs, har en bas av petroleum. Petroleum är ett fossilt bränsle, alltså en olja som bildats av pressade växter och djur.

Jag använder mig av Acos vita vaselin, som inte innehåller några andra animaliska ingredienser och inte är testat på djur, samt Hustle Butter, som är baserat på bland annat kokos och mango.

Stencilpapper

Stencilen, alltså mallen som sätts upp på huden innan tatuerandet startar, görs ofta av ett vaxbaserat karbonpapper som kan vara animaliskt. Numera använder jag papper med vegitabiliska vaxblandningar som aldrig testats på djur.

Läs mer: Från idé till tatuering – så gör du!

vegansk tatuering

Har ni koll på vad er tatuerare använder för produkter?

Eftervård

När din tatuering är färdig väntar ett par veckor av eftervård hemma. För att tatueringen ska läka så bra som möjligt är det viktigt att den återfuktas och hålls smidig.

Jag rekommenderar vanligtvis mina kunder att använda Helosan, en antiseptisk salva som inte är testad på djur. Helosan innehåller dock vitt vaselin som innehåller petroleum.

Vill du ha ett veganskt alternativ till eftervård rekommenderar jag Hustle Butter, som finns att köpa hos mig i studion. Hustle Butter kostar ungefär en hundralapp mer än Helosansalva men innehåller inget petroleum utan görs av sheasmör.

Läs mer: Varför är det dyrt att tatuera sig?


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!

[dot_recommends]

5 Comments

 1. Svara

  Elin Häggberg // Teknifik

  15 juli, 2017

  Vilket jättebra och informativt inlägg. Har aldrig ens tänkt på att tatueringar kan vara veganska. Jag är inte vegan själv men det var intressant läsning ändå. ??

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   15 juli, 2017

   Tack! Jag är inte heller vegan men kan tycka att det på många vis känns onödigt att använda animaliska produkter när det finns lika bra veganska. Jag vill gärna att mina kunder ska känna att jag bryr mig och vet vad jag använder men själv frågar jag inte min tatuerare om innehåll eller så, för mig är det någonstans viktigare (låter kanske hemskt, haha) hur resultatet blir.

 2. Svara

  Lina

  15 september, 2017

  Hej! Bra med veganska tatueringar men tror faktiskt inte att petroleum klassas som animaliskt. Håller med om att det inte är bra för klimatet att använda petroleum men det är en annan fråga. Bensin och plastprodukter görs ju också av fossila bränslen (olja) och de flesta veganer kan använda och använder det…

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   15 september, 2017

   Hej Lina! Jag förstår hur du menar och har tänkt tanken själv. Informationen om petroleum kommer från början från veganguiden.com 🙂 Jag valde att ta med det och låta det vara upp till var och en att bestämma hur de ställer sig till produkten. Det är också därför jag har både petroleumbaserad men även helt växtbaserad vaselin i min verksamhet!

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS