Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_about has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-about.php on line 15 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_posts has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-posts.php on line 16 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_big_posts has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-big-posts.php on line 16 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_banner has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-banner.php on line 15 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_full_banner has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-full-banner.php on line 15 Bildkälla: Pinterest – Om stöld på internet – Emilia Westerstrom Bildkälla: Pinterest – Om stöld på internet – Emilia Westerstrom

Ett stort kollage av välgenomtänkt inredningsdesign, stylade sovrum med gråa kalkfärgsväggar, fluffiga linnelakan och drivor av kuddar. Några tidningar på golvet, en kaffekopp på en bricka. Bilder som överlappar varandra, ett citat i snirkligt vitt. Och bildkälla: Pinterest.

Hur många gånger under den mest basala datorkunskapen i grundskolan gick läraren igenom upphovsrätt, källhänvisning och internetetik? Hur många gånger under uppsatsskrivningarna på svenskalektionerna fick ni höra att Google inte är en källa? Ganska många, eller hur?

För min del präntades orden in gång på gång; Google är inte en källa, Google är inte en källa och du får inte använda dig av vad du vill på internet. Jag gick i estetklass. Vi målade, skissade och lärde oss kroki- vi la inte ner allt för mycket tid på varken teknik eller uppsatsskrivande eller andra uppgifter innehållande upphovsrätt och källor men jag kan det här. Jag har lärt mig.

Så hur kommer det sig då att en så enkel sak som källhänvisning inte verkar greppas av varken professionella bloggare, instagrammare, YouTubers eller journalister? Folk som ofta har både en utbildning i ryggsäcken och ett stort team av kunniga medarbetare bakom sig.

För ett tag sedan slösurfade jag på YouTube, ni vet så som man gör när man börjar på en video om smink och slutar fyra timmar senare med världens konstigaste sjukdomar, del 3. Någon stans där emellan hamnade jag på inte bara ett, utan två klipp från en av Sveriges största YouTubers. Det var reklam för Personlig Almanacka och personen i fråga visade upp sina exemplar. Tittarna fick en genombläddring och en beskrivning och bok efter bok visades upp. En med en tiger på omslaget, en med ett citat, en med en flatlay. ”Alla bilder jag har använt har jag hittat på Google, visst är de fina?” säger Youtubern och fortsätter bläddra.

Klippen har nästan 300.000 visningar styck, fotograferna som tagit omslagsbilderna får noll kronor och vid videons slut hade troligen säkert tusentals ungdomar redan börjat söka på Google för att begå samma brott.

Igår gjorde jag en liknande surfturné, denna gången på en sida som beskriver sig själv som ”en av Sveriges största siter för unga kvinnor”. Siten delar flera artiklar om dagen kring ämnen som mode, skönhet och livsstil och allt som oftast anges ingen bildkälla alls på de foton som visas. Ibland länkas bloggerskor, men oftare anges Pinterest som källa.

Samma problem hittar jag återkommande vecka efter vecka hos några av våra största modeprofiler och livsstilsbloggare, Bildkälla: Google, Tumblr, Pinterest, och jag förstår inte. Hur kan så begåvade, framgångsrika entreprenörer inte ha kunskap om en så banal sak som att inte ta det som inte är ditt. Stjäl inte. Sno inte. Så enkelt är det. Vet du inte källan – använd inte bilden.


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!

[dot_recommends]

8 Comments

 1. Svara

  Alicia

  15 juli, 2017

  JAAA!!!!!! Tack för att du tar upp detta, så viktigt (och frustrerande)!

 2. Svara

  Wilda

  16 juli, 2017

  Väl rutet! Håller helt med!

 3. Svara

  Anjeli

  17 juli, 2017

  Så. Himla. Sant.

 4. Svara

  Jesper Anhede

  17 juli, 2017

  Som fotograf så har jag slutat bry mig om privatpersoner tar bilder för privatbruk, men jag håller helt med att det är väldigt förvånande att företag eller offentliga personer som tjänar pengar på sin verksamhet använder sig av andras verk.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   17 juli, 2017

   Det är såklart något man får överväga med tanke på hur hemskt mycket tid det tar att kontakta och diskutera med privatpersoner gällande bildstöld. Det märkligaste är de som (bör) har utbildning och ett team i ryggen. Det problematiska blir ju också att bloggare och andra influencers är förebilder och lär sina läsare fel.

   Tack för din kommentar!

 5. Svara

  ellet

  17 juli, 2017

  Jag tror att det är mycket lättja också. Att söka fram vem det är som faktiskt tagit bilder kan vara jobbigt och i vissa fall nästintill omöjligt och ”alla andra gör det ju” så då struntar dom bara i det. Internet är ju inte på riktigt, där får man göra vad man vill! ….

 6. Svara

  Sofia CM.

  18 juli, 2017

  Word. Hälsningar från Schweiz //Sofia
  (http://sofiacm.com min blogg för stil och inredning)

 7. Svara

  Linnéa

  18 juli, 2017

  Väldigt bra inlägg! Det är galet att folk har blivit så dåliga på källkritik. Och det gäller inte bara att låna bilder från pinterest, utan källkritik i allmänhet.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS