Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_about has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-about.php on line 15 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_posts has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-posts.php on line 16 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_big_posts has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-big-posts.php on line 16 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_banner has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-banner.php on line 15 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_full_banner has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-full-banner.php on line 15 Hur tar jag hand om min nya tatuering? – Emilia Westerstrom Hur tar jag hand om min nya tatuering? – Emilia Westerstrom

Och här ekar det tomt!

Under den senaste veckan har jag inte bara varit sjuk, jag har dessutom jobbat hårt med att få in pengar till min syster och hennes hund Minou som blivit sjuk och är i behov av operation. I tisdags hade jag och Simon drop-in i studion i förmån för Minou och det blev såå lyckat! Sjutton kunder hann vi med och alla pengar swishades direkt till min systers veterinärkonto!

Jag träffade många superfina människor som tatuerade sig för lilla hundens skull och väl hemma vid 23.00 var vi helt slut, både Simon och jag. Jag ska visa er och berätta mer om tisdagen senare, men idag ska vi snacka skötselråd!

Hur man tar hand om sin nya tatuering är en av de mest FAQ jag får, såklart! Hur det ska gå till är nämligen en omtvistad historia där ingen tatuerare säger samma som en annan, troligen på grund av att det faktiskt finns fler än ett sätt som fungerar.

Jag brukar säga att en tub salva och lite logiskt tänkande är det bästa receptet. Mer ingående låter mina rekommendationer såhär:

Hur du tar hand om din tatuering påverkar slutresultatet

Har du lagt timmar av smärta och flertalet tusenlappar för att få din tatuering på plats gissar jag att du vill att slutresultatet ska bli så bra som möjligt? Hur du sköter eftervården är avgörande, men inte så svårt! Innan du lämnar din tatueringsstudio kommer din tatuering bli inplastad.

Har du fått vanlig plastfolie runt tatueringen? Låt plasten sitta på i minst två timmar för att tatueringen ska få vätska av sig. Vill du kan du sova med plasten på under första natten för att förhindra fula fläckar av bläck och blod på dina lakan. Har du gjort en minitatuering tidigt på förmiddagen behövs det oftast inte, men det skadar inte! Byt dina sängkläder om du har husdjur och väljer att sova utan plasten, djurbakterier och ny tatuering är inte bästa vänner.

Morgonen efter kommer det ha samlats en del spillfärg, sårvätska och lite blod under ditt förband. Ta av i duschen och tvätta noga av din tatuering med rena händer men utan tvål. Torka din tatuering försiktigt.

Har du fått en självhäftande genomskinlig film på din tatuering? Den självhäftande plasten är ursprungligen utformad för att läka brännskador och fungerar alldeles utmärkt på tatueringar! Låt plasten sitta på i 2-3 dagar, ta av i duschen och tvätta av.

Ibland kan det hända att filmen inte fastnar helt plant utan får små bubblor, här kan bläck, blod och sårvätska samlas och filmen kommer inte sitta lika bra som tänkt. Börjar plasten läcka är det bara att ta av och börja smörja!

Smörj in

Två till fyra gånger om dagen ska du smörja in din tatuering. Vad för salva som ska användas kan ibland orsaka heta diskussioner, men sanningen är att de flesta varianter innehåller i princip samma saker och fungerar precis lika bra. Finns ordet ”tattoo” i namnet kommer salvan vara dubbelt så dyr, men enligt mig inte bättre, därför rekommenderar jag alltid Helosan. Den är billig, finns på Ica och gör vad den ska.

Eftersom Helosan från början tillverkats för att användas till hästar och kor vågar jag inte säga att den inte är djurtestad, vill man vara helt säker på att man smörjer sig med ett veganvänligt alternativ rekommenderar jag Hustle Butter.

Läs mer: Vegansk tatuering – det här bör du ha koll på

Kännes huden torr och stramar kan du smörja en gång extra, det skadar aldrig att smörja så länge salvan arbetas in i ett tunt lager och inte som en vit hinna. Fortsätt smörja i ungefär två veckor eller så länge din tatuering känns torr eller ser torr ut.

Skorpa

Efter ett par dagar kommer du få en sårskorpa över din tatuering. Det är av yttersta vikt att du låter denna sitta kvar tills den själv trillar av, då bläcket annars kan följa med och lämna din tatuering fläckig och ärrad. Var noga med att inte riva, klia eller pilla på tatueringen och sårskorpan.
Undvik sol, solarium, bastu, bad och långa duschar för att inte mjuka upp skorpan totalt och på så vis lyckas få av den i förtid med handduken. Tänk även på att inte använda kläder som sitter åt, eller är gjorda i material som kan ludda av sig i din tatuering.

Efter två veckor

Efter att skorpan trillar av kan din tatuering se lite märklig ut. Huden blir blank och lite mjölkig, färgen kan se blå ut, snarare än svart. Detta är ditt nya hudlager, det är alltså helt normalt och kan hålla i sig i en månad innan din tatuering är helt färdigläkt.

 


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!
[dot_recommends]

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS