Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 Hummus grundrecept – Emilia Westerstrom Hummus grundrecept – Emilia Westerstrom

Jag har börjat äta veganskt.

När jag vid bloggens början slutade äta kött skrev jag ett inlägg om varför jag valt att sluta, men varför jag också valde inte titulera mig som vegetarian. Såhär skrev jag då:

Jag älskar Selma. Aldrig i mitt liv skulle jag vilja skada henne och (såklart) ännu mindre döda. Inte av någon anledning skulle jag sätta Selma i ett stall med andra djur, så tätt packade att hon knappt skulle kunna röra sig. Aldrig skulle jag låta henne bli så deprimerad och uttråkad att hon skulle börja skada sig själv eller någon annan och aldrig skulle jag tryckt in henne skrikandes i en lastbil för att låta henne leva sin sista timme i total panik och ångest. Aldrig.

Grisar sägs vara lika smarta, eller kanske till och med ännu smartare än hundar, och genom att jämföra andra djur med vår hund, blev det ett ganska enkelt val att sluta köpa hem kött.

Till en början (cirka två, tre gånger kanske) åt jag kött om jag blev bjuden men ganska snabbt kändes det inte bara fel, utan ganska äckligt, och jag valde att helt avstå.

hommus-1

Allt bröd är himmelriket med hummus, man tager vad man haver, liksom!

Den senaste tiden har jag, som ni säkert märkt här inne, börjat laga mat. Jag skrev ett inlägg om det HÄR och både ett och två matrelaterade inlägg har dykt upp sedan dess. Julia gav mig hopp om att en dag tycka om att laga mat och bara några dagar in på mitt nya matlagande liv började jag känna glädje i att strosa omkring i mataffären och testa nya grejer.

Vad som slog mig snabbt var också hur få ingredienser som faktiskt behövs för en måltid, och hur mycket substitut för vegetarianer det finns i dagligvaruhandeln. Mer eller mindre omedvetet har jag lagat nästan uteslutande vegansk mat bortsätt från såser. Anledningen till att jag valt att sluta även med mejeriprodukter är delvis just därför- det är så enkelt, så varför inte? Men den främsta orsaken är min hy.

Jag har pratat om det förr i bloggen men aldrig visat er hur min hy ser ut utan smink. Jag hatar min hy och har hört från supermånga olika människor som uteslutit mejeriprodukter att deras hud blivit annorlunda när kalvhormoner inte längre varit en del av deras kost, så, jag tänker testa. Redan nu har jag framgångsrikt slutat med mjölk i kaffet och ersatt andra produkter med havresubstitut.

”Det kan väl inte vara så svårt att vara vegan”, sa Simon när jag berättade. ”Man bara äter avocado och hummus så är det klart”. Och ja, även om det var skämtsamt sagt är väl en ganska bra beskrivning, så idag gjorde jag dubbel sats hummus! Här har ni recept:

hommus-3

En marinerad paprika i mixen blir en helt annan, fantastiskt god, grej!

Grundrecept, Hummus

Du behöver:

1 burk kikärtor
4 msk tahini (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten

Gör såhär:

 1. Skölj av kikärtorna och skala vitlöksklyftan.
 2. Börja med att mixa tahini, vitlök, salt och citronsaft i en matberedare eller med stavmixer tills tahinin blir en tjockare massa.
 3. Häll i vatten och kikärtor och mixa!
 4. Ringla över olivolja och boom, klart!

Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!
[dot_recommends]

1 Comment

 1. Svara

  Mia Bergvall

  9 augusti, 2017

  Gillar din jämförelse med hunden, då borde valet inte vara så svårt!
  Jag är inte vegetarian men överväger det verkligen. Märker att min kropp nästan aldrig är sugen på kött längre. Äter jag själv blir det alltid något med baljväxter, halloumi eller möjligen fisk och kyckling. Men jag minns inte när jag senast blev sugen på en rejäl köttbit. Funderar på att testa en månad utan kött och se vad kroppen säger. Kan tänka mig att jag kommer känna mig piggare och fräschare!

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS