DIY: Marmorbricka av kontaktplast och kartong

14 augusti, 2017 4 Comments

En sak min sambo ständigt frågar är varför jag sparar på skit. Varför har jag fem konservburkar uppradade på diskbänken, en diskad creme fraicheburk i köksskåpet och tre vinliga brädor i tvättstugan? Varför sparar jag på sönderklippta kökshanddukar och fläckiga t-shirts?
Ni vet ju redan svaret, men jag säger det igen; ååååterbruuuuuk!

marmorfat-5

En bricka till badrummet, köket eller sovrummet! Lika fin överallt!

För ett tag sedan var jag med ett par kompisar på Ikea och köpte bestick. Jag och Simon har tidigare bara haft mässingsbestick men eftersom de helst inte ska köras i diskmaskin valde jag att köpa en uppsättning billiga silverbestick också, för att inte helt förstöra de dyrare varianterna.

Ikeas billigaste bestickuppsättning Förnuft kostar 99 kronor och kommer i små kartonger med låg kant- något jag givetvis sparade på! Under en period har kartongerna legat i skåpet ovanför kylskåpet men för ett par dagar sedan fick de nytt liv med hjälp av dekorplast, linjal och skalpell! Vips blev bestickkartongen en marmorliknande bricka som kan användas till olivoljor och kryddor i köket, till småkrafs på skrivbordet eller som vanity tray- en bricka för skönhetsprodukter.

marmorfat-7

Om marmor är ute? Pfft, marmor kommer alltid vara lyx!

Marmorbricka av kartong och dekorplast, det här behöver du:

Gör såhär:

 1. Börja med att mäta alla vinklar och vrår. Ta mått på botten, omkretsen och höjden på din kartong.
 2. Vänd dekorplasten så att du har den mönstrade sidan nedåt och papperssidan uppåt. Rita ut bottnen, addera en centimeter på både lång- och kortsida. Skär eller klipp ut med en .
 3. Rita ut en remsa som är något längre än omkretsen på kartongen och något mer än dubbelt så hög. Skär eller klipp ut.
 4. Dra av papperssidan av dekorplasten och klistra fast bottenbiten i kartongen. Var noga med att inte få någon luft eller något litet skräp under plasten.
 5. Lossa och fäst en liten bit av den långa remsan mot kartongens kant. Jämna ut, dra av mer papper och fortsätt så hela varvet runt.
 6. Skär eller klipp ett snitt i varje hörn av dekorplasten och vik över så att även insidan av kanterna kläs i plast. Jämna ut och njut!
marmorfat-1

Dekorplast finns i massvis av utföranden och hottar upp det mesta!

Jag älskar min nya bricka och skulle jag tröttna på den är det inte hela världen om den åker i återvinningen! Har ni använt dekorplast till något projekt tidigare? Jag har en halv rulle som behöver användas, haha!

Kram på er!


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!
2

4 Comments

 1. Svara

  annika

  14 augusti, 2017

  men ja, så kul med DIY som är återbruk! Blir alltid lite deppad när jag ser roliga och fina lösningar men som kräver en välsorterad byggvarubutik eller hobbyaffär för att genomföra. Har inget av det där jag bor, så är lite begränsad. Men gamla konservburkar och kartonger har jag! 🙂

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   14 augusti, 2017

   Exakt så känner jag med! Hade gärna gjort egna bord och fantastiska saker men det krävs ofta stora dyra maskiner och material

 2. Svara

  Matilda

  14 augusti, 2017

  Snyggt! Riktiga marmorbrickor är ju dessutom sååå dyra! Då är ju dethär perfekt för studerandebudget!

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   14 augusti, 2017

   Precis, speciellt om man kanske dessutom tröttnar så är det ganska skönt att ha lagt några tior 🙄

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: