Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 3 tips till dig som vill bli tatuerare – såhär gjorde jag! – Emilia Westerstrom 3 tips till dig som vill bli tatuerare – såhär gjorde jag! – Emilia Westerstrom

De här most frequently asked frågorna jag får under en tatueringssession, låt oss riktigt krama ur dem! Förutom om det kommer göra ont och hur länge jag har tatuerat, är en standardfråga hur jag kom in på yrket, har jag alltid velat bli tatuerare?

Svaret är inte alls vad man kanske kan tro, eller vad ens vad man vill höra. Det här är ingen historia om en drömmande liten flicka som kämpade sig till sitt mål genom blod, svett och tårar. Nej, den här historien handlar mer om en slump.

Jag har alltid älskat att rita, alltså alltid. Jag har dessutom alltid varit ganska bra på det. Vad som är hönan och ägget vet jag inte, men jag ritade varje dag, instängd på mitt rum från fyra års ålder och framåt. Varje dag.

Någon gång i slutet på högstadiet skulle vi ha praktik, eller prao, och jag visste inte var jag ville vara. Jag hade tidigare varit hos en kompis mamma som jobbade som arbetsterapeut och i en liten klädbutik hos en kvinna som knappt kunde svenska. I samma veva hade pappa påbörjat en helarm hos en tatuerare i staden jag gick i högstadiet i. Pappa hade sedan tidigare en leopard på överarmen som kom till någon gång strax efter artonårsdagen, en tribal-sol på skuldran som jag minns som läskig och obehaglig med blod under plasten på kvällen när han visade den för första gången, samt ett hopkok av rock’n’roll-motiv gjorda i ett kök i ett gult hus någon stans på landet. Min relation till tatueringar var inte starkare än så när pappa kom med förslaget att jag skulle göra min prao hos tatueraren i stan- jag tyckte ju om att rita.

Så jag spenderade en vecka i tatueringsstudion och helt plötsligt, utan att jag själv knappt medverkat i händelseförloppet, startade jag min resa mot att bli tatuerare. Sista dagen på praon fick jag göra min första tatuering och efteråt spenderade jag lov och långhelger i tatueringsstudion, jag ritade tatueringsmotiv och snart skaffade jag min första alldeles egna tatuering.

Under slutet av gymnasiet fick jag då och då låna ett rum i studion och under översikt gjorde jag mina första tatueringar på min syster, min pappa, mig själv och några kompisar. När jag till slut tog studenten 2013 tog det inte många dagar innan min företag var registrerat och jag började öva tatuering på heltid.

tatueringsblogg, bli tatuerare

En blomma jag gjorde på Hannah Ellen, muminfiluren ovan är gjord av @Pastilliam

Idag försörjer jag mig på att tatuera och inte en enda gång har jag tvivlat på att det skulle vara möjligt men självklart är det inte på detta viset det normalt sett går till

Vill du bli tatuerare? Börja som lärling!

Ännu finns ingen utbildning eller skola du kan gå för att bli tatuerare, lär dig gör du enklast som lärling i en etablerad studio. Exakt hur en lärlingsplats ser ut brukar vara olika från ställe till ställe och att hitta någon som är villig att ta emot är ofta svårt. Här är mina bästa tips för att lyckas!

Rita!

Många tatueringsstudios får förfrågningar varje vecka om att ta emot lärlingar och det gäller att du sticker ut. Att kunna rita är en grundförutsättning för att bli en duktig tatuerare och för att nå dit måste du öva. Rita varje dag, överallt. Ta hjälp av andras konst för att lära dig, kopiera för att få förståelse för motivens uppbyggnad, men se till att lära dig att rita från huvudet.

Försök lära dig att rita någorlunda verklighetstroget även om du vet att du i slutändan kommer vilja tatuera en helt annan stil. Att öva på realism ger dig kunskap om proportioner och var på en kropp eller ett motiv en skugga normalt sett hamnar – något du alltid kommer ha nytta av att veta.

Presentera dig

När du känner dig säker på ditt ritande- samla dina bästa skisser i en pärm och börja presentera dig för olika tatuerare. Känn av stämningen lite, finns det tid för dig att presentera dig eller är tatueraren upptagen? Visa din bästa sida och sälj in dig själv till studion!

Engagera dig

De tråkiga nyheterna är att lärlingsplatserna är färre än antalet tatuerardrömmar. BOOM, KRASCH alla fantasier i en hög på marken. Vill du verkligen bli tatuerare, se till att engagera dig! Följ alla tatuerare du hittar på Instagram och Facebook, berätta för alla du känner att du letar lärlingsplats och håll utkik efter efterlysningar! Fortsätt jobba på din portfolio och ge inte upp hoppet! Nya studios öppnar stup i kvarten, håll koll på dem! Var först på plats och fråga!
Skapa en egen plats där du visar upp vad du ritar och skapar och jobba för att så många som möjligt ska se ditt arbete!

Psst… Här kan du följa mitt tatuerande på Instagram!


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!
[dot_recommends]

2 Comments

 1. Svara

  Katarina Hörnberg

  30 augusti, 2017

  Åh vad roligt att få läsa om dig! ?

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   30 augusti, 2017

   Tyckte du det! Kul, tack! Jag funderar på att kasta in lite mer av ”mig själv” här inne faktiskt, skulle det vara något?

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS