Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 DIY: Nyckelringar i makramé – Emilia Westerstrom DIY: Nyckelringar i makramé – Emilia Westerstrom

Det här med att trender ”kommer igen”, alltså. Är det inte lite komiskt på något vis?

Jag berättade ju tidigare i veckan att jag alltid ritat, och föga förvånande har jag dessutom alltid pysslat. Jag har minnen av mig själv från förskoleålder vid ett av de stora fyrkantiga borden där vi brukade äta frukost och mellis, pysslandes med små projekt långt efter att de andra barnen tröttnat.

Någon gång i lågstadiet gjorde jag min första nyckelring i makramé till min mamma. Den är röd och blå och sitter fortfarande på hennes nyckelknippa. Den är lite sliten och blek, men intakt och det slog mig inte förrän nu, att det är precis samma teknik jag använde då, som jag senare använt flertalet gånger för att skapa trendiga amplar och wallhangnings.

Läs mer:
Väggbonad i enkel makramé
DIY – amplar i makramé

DIY makramé nyckelring

Nyckelringen överst är gjord i samma sorts knut som den jag gett till min mamma

Att knyta makramé känns ofta som att ta sig an stora projekt, som att man måste boka upp en helg för att bli klar. Makramé tar tid och ofta har man kanske dessutom en drömbild i huvudet likt Fannys helt massiva, ljuvliga verk. Risken är att man ger upp redan innan man börjat, eller också börjar fingrarna värka och projektet förblir halvklart.

En nyckelring får du enkelt ihop under en helgfrukost och resultatet, liksom svårighetsgraden, går att variera i oändlighet!

Nyckelring i makramé, så här gör du

För att göra en egen nyckelring behöver du antingen en liten karbinhake, en metallring eller någon annan form av fäste, och makramégarn! Oavsett hur du väljer att knyta startar du med en lärkhuvudsknop (tack Alicia!). Den allra enklaste varianten knyts snabbt genom en och samma upprepade knut- fyra längder, två stilla i mitten, en som ett segel och den fjärde in genom öglan- men mer eller mindre alla olika knutar fungerar även i mindre format!

Här hittar ni en tydlig beskrivning av den enklaste varianten (den som sitter fasthakad i en nyckel på bilden!). Genom att växla öglan från höger till vänster mellan varje knut blir nyckelringen platt, vill du ha din skruvad, som min, knyter du varje knop med öglan åt samma håll.

Här finns ett kort klipp på hur du knyter ”diagonal clove hitch”, den andra varianten jag visar.

Makramé nyckelring beskrivning

Diagonal clove hitch – det låter mer avancerat än vad det är!

Precis som vanligt gäller det att testa sig fram. Makramégarnet är tåligt och klarar av att du knyter och trasslar upp, knyter och trasslar upp om och om igen. Testa olika kombinationer, hur ser en vriden längd ut i kombination med en platt? Hur ändras uttrycket genom avstånd? Ser det olika ut om du knyter olika hårt? Testa!

Att göra en nyckelring i makramé är ett perfekt söndagsprojekt och passar både vuxna och (lite större) barn. Har du inget makramégarn hemma kan du använda dig av vanligt garn, gamla skosnören eller remsor av lakan- du bestämmer!

Något skapande blir det dock inte för min egen del idag. Mina händer är så arga på mig att det tar emot att skriva detta inlägget, och om ett par timmar åker Simon, Selma och jag hem till farmor och farfar för middag, inte fy skam det heller! Ha en fin söndag allihop!


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på härtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ och Facebook för mer updates!
[dot_recommends]

4 Comments

 1. Svara

  Rebecca

  3 september, 2017

  åh vad fin! jag vill också göra sådana kreativa saker! gillar din blogg så mycket!

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   4 september, 2017

   Kör bara kör! Detta klarar du galant!

 2. Svara

  Stina | Stinas tillvaro

  3 september, 2017

  Åh, så tjusiga! Och perfekt svårighetsgrad när man som jag vill börja ”komma igång” med kreativiteten efter sommaren 🙂

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   4 september, 2017

   Absolut, det kräver inte en hel dag och femton olika steg, passar perfekt!

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS