DIY: Skeleton leaves ljuslyktor

30 oktober, 2017 2 Comments
Lykta, Skeleton leaves

Nog för att den här vintertidsgrejen orimligt nog gav oss extremt mycket ljusare dagar, men hösten, och vintern, är mörka tider. Alldeles för mörka.

Förra veckan gjorde jag ju som bekant en halloweenpumpa, men den höll inte många dagar innan väggarna började säcka ihop och kanten började mörkna. Finns det något sätt att bevara pumpor längre än så? Hur som helst, pumpan fick åka i soporna efter några få dagars tjänat syfte, och nya ljuskällor behövde skapas.

Skeleton leaves, alltså endast nerverna på ett löv, finns att köpa färdiga i all världens färger, och visst skulle jag kunna nöja mig där, med ett gäng köpta skelettlöv, men icke! Varför göra det enkelt, när man kan göra det svårt?

Jag hade sett på någon Pinterestbild någonstans att skeleton leaves går utmärkt att göra själv med nedfallna löv och washing soda, så jag bestämde mig för att testa, plockade en hel massa löv från marken och började min jakt på washing soda – natriumkarbonat.

Skeleton leaves ljuslykta

Variera nyansen på löven genom att lägga dem olika länge i (en sparsam mängd) klorin.

Jag hittade ingen washing soda varken på lilla Ica, stora Ica eller Hemköp och började googla igen, jag skulle göra skeleton leaves, punkt. Lösningen blev tidskrävande och inte alls speciellt smidig, såhär i efterhand hade det såklart varit enklare att bara köpa färdiga skelett, men skam den som ger sig. Såhär gjorde jag:

Skeleton Leaves Ljuskyktor, du behöver:

 • Fina, nedfallna löv, drygt 10 st
 • Natriumkarbonat eller bakpulver
 • Decoupagelim
 • Pensel
 • Klara ljuslyktor eller glas

Gör såhär:

 1. Hittar du inte natriumkarbonat i butik kan du göra ditt egna av bakpulver, lägg då ungefär en halv deciliter bakpulver på en plåt med bakplåtspapper och tjoffa in i ugnen på 70 grader i 30-40 minuter. Rör om ofta och se till att det inte bränns, när pulvret ändrat konsistens och inte längre klumpar sig är det färdigt!
 2. Lägg natriumkarbonat och löv i en stor kastrull med kokande vatten och koka 30-60 minuter, tills ytan på löven blivit lite slemmig och börjat falla av.
 3. Ta upp löven och skrubba superförstiktigt av allt utom nerverna under lite rinnande vatten. De sista småbitarna kan vara enklast att ta bort med en pensel.
 4. Låt skeletten torka, jag fönade mina!
 5. Rengör och torka dina glas eller lyktor och fäst skelettlöven med decoupagelim. Måla över hela löven, men undvik i största mån att komma för långt ut på glaset.
 6. Låt torka – klart!

Jag är supernöjd med mina lyktor, de är hur fina som helst, men boy, så många fel jag gjorde! Förutom att bränna bakpulvret så att hela köket luktade superilla hela kvällen tog det mig säkert åtta löv innan jag hittade rätt metod för att inte totalt riva sönder dem. Limningsprocessen gick igenom både limpistol och superlim innan jag hittade rätt och är man riktigt petig syns det en del att jag slarvat med vissa kanter. Så skönt för er att jag gjorde alla dessa misstag, så att ni kan få en smidigare upplevelse!

Ha en fin dag!


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på hjärtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Facebook och Bloglovin’! Tack! 

1 gillar inlägget

 

 

2 Comments

 1. Svara

  Wilda

  4 november, 2017

  Det här är så fantastiskt vackert och fascinerande. Dessutom blir jag så glad av att du också delar med dig av dina misstag på ett så fint och okomplicerat sätt. Jättefint!

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: