Måste man vara tuff för att bli tatuerare?

22 november, 2017 4 Comments

Foto ovan: Maja Lindberg / @majas.foto

Det är dags att börja svara på era tatueringsfrågor men inlägget kommer alltid vara öppet för nya frågor, har ni något ni undrar får ni supergärna fråga HÄR! Jag började uppifrån och ner och första frågan handlar om att börja, såhär lyder den:

Olika tekniker för att skapa visuella uttryck är alltid intressant, och jag är en av (säkert) många som vill lära sig att hantera en tatueringsnål. Men det känns som att man måste vara så hardcore för det, att man verkligen kämpa för att få en plats i det sammanhanget och det avskräcker mig.

”Måste” man tatuera på sig själv för att få testa och öva upp sig? Eller finns det tillräckligt med kotletter och obrydda människor som kan tjäna som övningsmaterial?

Jag kan tolka din första fråga på två olika sätt, och tänker att jag svarar på dem båda. Att alla tatuerare ska vara hardcore är den tråkigaste uppfattningen jag vet, det är så himla synd att den tanken fortfarande håller i sig, även om jag faktiskt tycker att jag kan se en långsam förändring i rätt riktning. Förändring tar tid, och jag tror att det fortfarande är tidigare generationers ”det är bara sjömän och kriminella som tatuerar sig”-tänk som sitter kvar hos oss, men det är såklart inte längre sant, alla tatuerar sig idag. Så. Nej. Du måste inte vara på ett speciellt vis för att kunna jobba som tatuerare. Jag, tillexempel, är långt ifrån stereotypen – jag är ganska töntig, ägnar mina dagar lika mycket åt pyssel som tatueringar, har aldrig rökt en cigarett och ligger helst hemma i rosa plysch-mjukig på soffan när andra festar. Det är helt okej, jag har ju jobbet jag har för att jag är bra på att rita och tatuera – inte för att jag har en specifik personlighet.

Läs mer: Att vara introvert i ett extrovert arbete

Om jag väljer att tolka din fråga på ett annat vis, blir mitt svar dock annorlunda. Att ta sig in i branschen är tufft och det krävs många gånger ett tjockt pannben, troligen kommer du bli nekad många gånger innan du får ett ja för en lärlingsplats, och även om det handlar om andra saker än kvaliteten på dina skisser krävs tär det på självförtroendet att få nej. Att vara lite hardcore på det viset kan nog absolut behövas för att ta sig in i de flesta liknande mättade branscher, tillexempel mode- modell- fotograf-branschen och så vidare.

Foto: Maja Lindberg / @majas.foto

Måste man tatuera sig själv för att öva? Nix. För att lära sig tatuera finns det olika substitut att ta till. Vissa testar på frukter som tillexempel banan och apelsin, som har tjockt, hårt skal, andra går till slaktaren och ber om grishud och vissa köper hem fejkhud. Det allra bästa är såklart dock att tatuera människor. Nya sorters fejkhud kommer titt som tätt och även om de redan förbättrats avsevärt sedan jag körde på någon kommer varken frukt, gris eller syntethud kunna likna en människa tillräckligt mycket, framförallt eftersom vår hud är töjbar, rörlig, olika tjock och av olika kvalitet. En banan kvalar inte in på många av de punkterna.

Anledningen till att man ofta väljer att tatuera sig själv är troligen eftersom ens första tatueringar sällan blir vackra och då känns det bättre att själv få skämmas, snarare än att utsätta någon annan för sitt fula kladd. Har du kompisar eller andra kunder som kan tänka sig att gå runt med lite vad som helst är det såklart toppen! Min syster och pappa har tillexempel några av min första (och fulaste) tatueringar och det är jag väldigt tacksam över, jag lärde mig mycket på dem!

Läs mer: Hur blev jag tatuerare?


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på hjärtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Facebook och Bloglovin’! Tack! 

4

 

4 Comments

 1. Svara

  Ellen Lindberg

  22 november, 2017

  Tycker det är så himla intressant att få en inblick i det här med att tatuera. För faktum är att det du beskriver och berättar om är till viss del skillnad från det en ”hör i folkmun” eller tänker om yrkesrollen. Därför blir det extra intressant, att liksom få inside info och en mer rimlig bild av yrket. Så tack för att du delar med dig!

 2. Svara

  World by Tina

  22 november, 2017

  Vilken studio hittar man dig på? Och hur lång väntetid har du?

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: