Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 Recension: Milk and Honey – Rupi Kaur – Emilia Westerstrom Recension: Milk and Honey – Rupi Kaur – Emilia Westerstrom
Recension Rupi Kaur, Milk and Honey

Inlägget innehåller reklamlänkar 

För ett tag sedan fick jag hem ett översatt exemplar av Rupi Kaurs debutbok Milk and Honey, av Sandra Beijer översatt till svenska som Mjölk och Honung. Rupi är poet, författare och konstnär och trots att hon i skrivande stund har 2,1 miljoner Instagramföljare på kontot där hon skriver poesi och visar sina illustrationer hade jag lyckats missa henne. Jag hade ingen aning tills boken trillade ner i brevlådan och jag blev varse om att Rupi, och hennes bok är hype.

Milk and Honey är en samling av poesi och prosa men texterna har ett sammanhang och på fyra olika kapitel tar man sig igenom ett ganska skört litet liv, ackompanjerat med linjer formade som blommor, kvinnor, ögonfransar och rymden.

Läs mer: Recension: Allt som blir kvar – Sandra Beijer 

Jag har ofta svårt för poesi. Jag gillar inte när språket inte flyter. När det kapas mitt i meningar och delas upp i flera rader där inga pauser är naturliga för mig och av den anledningen främst, imponerade texterna inte på mig till en början. Jag funderade på om det var översättningen, men efter att ha kikat på Rupis Instagramkonto kom jag fram till att översättningen är precis så bra som den skulle kunna vara och för mig är det bara en smaksak som sätter käppar i hjulet. Poesi är vanligtvis inte min smak. Men Milk and Honey kom att bli det.

Recension Milk and Honey Rupi Kaur, Svensk översättning

Illustrationerna är så söta och tillför verkligen. Gillar dem!

Plötsligt fann jag mig själv vika hundöron på sida efter sida där jag stannat extra länge och tänkt efter, på sidor jag vill läsa igen. Din sorg bor på platser dit sorg inte ska nå, kan vara det sorgligaste jag läst, komprimerat i en mening. Och är det något som ofta griper mig i litteratur så är det sorg. I Milk and Honey finns det mycket av den varan, mycket hemskheter, men också små ljus, eller sötma, som det beskrivs på baksidan av boken. Det finns sötma överallt om du bara är villig att se efter det.

Din sorg
Bor på platser
Dit sorg inte ska nå

Så jag fortsatte läsa. Sida efter sida. Stannade, vek, tänkte efter. Och det är en himla fin bok. Jag förstår hypen, verkligen. Det är en bok av sin tid, som behandlar flera av de ämnen som äntligen är uppe i ropet, med märkliga radbyten och svarta linjeteckningar och någon fläck mitt på sidorna där tårar trillat ner och skrynklat ihop bladen.

Sent i höstas kom Rupis andra bok. The sun and her flowers, än så länge är den inte översatt utan finns endast på engelska, men efter min positiva överraskning kring Milk and Honey är jag väldigt sugen på att läsa även den. Har ni läst den?

Mjölk och Honung, översatt på svenska hittar ni HÄR

The sun and her flowers finns att köpa på originalspråk HÄR 

6 Comments

 1. Svara

  Jenny Krusbär

  16 januari, 2018

  Jag läste Milk and Honey förra året (på engelska, kan verkligen föreställa mig att Sandra Beijer är perfekt för att översätta den till svenska) och var till en början alldeles hänförd och ville visa upp varje sida för mina nära och kära. Många av dikterna är så utlämnande och tar tag i en just för att de är så korta och så spröda på något vis. Men mer mot slutet gillade jag den mindre, tycker att en del av texterna och ämnena blev nästan banala. Det märktes verkligen att de är skrivna av en ung person. Men det är väl inget minus i sig. Egentligen gillar jag inte att kritisera kreativa grejer som någon annan skapat, särskilt inte något så personligt och utlämnande som milk and honey, men kunde ändå inte skaka av mig känslan att den ”tappade” lite på slutet.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   16 januari, 2018

   Ja men det kan jag absolut hålla med dig om! Jag gillade inte varje sida heller, vissa kan jag också tycka blev lite ”jaha”. Men jag lämnades ändå med en känsla av att jag verkligen gillade den, och speciellt när jag kastar fram mina hundöronssidor! Kul att du kommenterade din tanke! Tack!

 2. Svara

  Clara, Bossbloggen

  16 januari, 2018

  Kul att du föll för den trots allt! Tycker själv att den är magisk 😀

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   16 januari, 2018

   Haha! Det tog sin lilla tid men tillslut så!

 3. Svara

  Ellen Lindberg

  18 januari, 2018

  åh, jag har inte läst denna än. ser dock fram emot att göra det så småningom!

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   18 januari, 2018

   Ja gör det! Helt klart värt!

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS