Kartlägg ditt mående med en Moodtracker

19 februari, 2018 10 Comments

Hej!!! hoppas allt är bra idag! Jag har en grå, och kanske lite brandgul dag idag. Med inslag av grönt. Många inslag av grönt. Jag ska snart förklara.

Förra veckan bad jag om en omröstning runt denna veckans Bulletjournalinlägg och trots några få som önskade en ritguide drog moodtrackers  vinstlotten och just därför är det precis vad vi ska gå igenom idag! Jag har ritat tre olika, blomstrande, varianter rakt från mitt huvud, men tar man en minut eller två och Googlar runt lite, alternativt kikar hashtags på Instagram kommer tusentals andra varianter dyka upp, det är bara att välja och vraka och välja den du tycker passar dig bäst!

En moodtracker ska vara enkel att följa. Du kanske tycker att de jag ritat upp blir alldeles för avancerade eller röriga? Då funkar ett randigt mönster eller vad som helst annat exakt lika bra. Det är ju det som är poängen med allt i en Bulletjournal – att anpassa efter sina egna behov.

Vad är en moodtracker?

En moodtracker kan ritas hur man vill! Som ett blad, en blomma eller en bukett, tillexempel!

Vad är en Moodtracker?

En moodtracker är ett sätt att kartlägga och dokumentera ditt mående med hjälp av olika färger. Det kan vara bra att ha tillexempel om du vill hitta ett mönster för dina highs and lows.

Att analysera och leta mönster i sitt mående kan vara bra för väldigt många olika saker. I mina exempel har jag gjort en tracker för varje dag månaden, men du kanske vill ha en för timmarna på en dag för att kartlägga när du är som mest effektiv och när du oftast är som känsligast? Kör på det då! Du bestämmer!

Moodtrackern bygger på olika färger som du själv bestämmer. Börja med att skriva ner de olika sinnesstämningarna du brukar befinna dig i; arg, glad, ledsen, likgiltig osv, ge sedan varje mood en färg som i färgkartan i vänstra hörnet på sidan på bilden. Efter att varje dag är slut fyller du i dagens blad/blomma/ruta/vad-du-väljer-att-rita med den färg som motsvarar måendet du haft överlag under dagen.

Moodtracker

Välj gärna färger du associerar med ett visst mående, då blir det enklare för dig att hålla koll! Denna färgkartan är snygg, men kanske lite svårtolkad?

Vad är en moodtracker bra till?

Jag använder inte moodtrackers varje månad, men började med det förra våren för att enklare kunna visa mina humörsvängningar för min dåvarande psykolog. Jag hade under en tid försökt kommunicera fram att jag mår dåligt över hur snabbt mitt humör skiftar från eufori till melankoli men när psykologen hellre ville göra en utredning än att lyssna blev moodtrackern ett bra redskap. Senare kom min läkare fram till att jag troligen tog för hög dos medicin och att det var där problemet låg.

Denna månaden har jag åter igen tagit upp det här med trackern för att hålla koll på min pms. Eftersom jag aldrig inser att det är just pms jag har när jag är nedstämd, förrän nästa steg i cykeln knackar på, kommer jag förhoppningsvis med moodtrackerns hjälp kunna se att ”aha, nu har jag haft två glada veckor som vanligt, då bör nästa vecka vara lite sämre” och på så vis kunna grab the pms by the balls helt enkelt. Bra va?

På sidan här har jag ritat upp tre olika exempel för att visa, men tanken är att du använder dig av en design och förstorar upp den över en helsida. Din moodtracker kan du rita var som helst i din Bulletjournal och färgerna bestämmer du såklart helt själv. Jag valde färger främst efter vad jag tyckte var snyggt, men mer pedagogiskt och snabböverskådligt blir det med färger vi vanligtvis associerar med måenden, röd för arg och gul för glad, tillexempel.

Ha en fin kväll och lycka till med moodtracker-ritandet!

10 Comments

 1. Svara

  dorrose

  19 februari, 2018

  Vad superfina Emilia! Jag använder inte moodtracker alls. Jag har försökt med det passar mig inte. Jag har ett rätt så jämt humör så det blir rätt så trist att pyssla med.

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   19 februari, 2018

   Tack Dorro! Haha jag förstår dig där, då finns det ju inte så mycket att hålla koll på! Mitt går tidvis som en trettonårings så jag har börjat dra nytta av alla knep jag kan för att stabilisera mig litegrann!

 2. Svara

  Ellen Lindberg

  20 februari, 2018

  åh, det här borde jag verkligen börja med! jag är så himla känslig för alla typer av intryck, och dagar kan antingen vara helt värdelösa eller toppenbra – men allt där emellan flyter liksom ut. tänker att det här är ett jättebra sätt att faktiskt se hur en vecka eller månad varit. tack för klokt tips <3

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   21 februari, 2018

   Ja! Att få saker svart på vitt kan vara ganska skönt!

 3. Svara

  Vicky

  21 februari, 2018

  men gud!!! finaste jag sett. så smart, kreativt, men så självklart samtidigt?!

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   21 februari, 2018

   de smartaste lösningarna är ibland de enklaste haha! Testa!

 4. Svara

  Christina

  21 februari, 2018

  Jag hade så svårt för trackers tidigare.. Men en moodtracker så fixade jag direkt, främst för att se om jag faktiskt är sådär sur och trött som det kändes att jag var i höstas. Åtminstone hittills är det flest gula dagar, dvs. pigga dagar. Det är ju skönt att se. Jag skrev annars nyligen ett inlägg om de trackers jag prövat. Hittas här: https://finachristinas.com/att-spara-sma-vardagliga-beteenden/

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   21 februari, 2018

   Aaah så roligt! Tack för att du delar, jag ska kika in direkt! Själv har jag faktiskt inga fler trackers öht, utom en för instagramstatistik!

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: