Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_about has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-about.php on line 15 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_posts has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-posts.php on line 16 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_big_posts has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-big-posts.php on line 16 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_banner has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-banner.php on line 15 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_full_banner has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-full-banner.php on line 15 Fyra noveller av grymma kvinnor från Novellix / Rabattkod – Emilia Westerstrom Fyra noveller av grymma kvinnor från Novellix / Rabattkod – Emilia Westerstrom
Novellix Thorvall, Malmsten, Stenberg och Brøgger

I reklamsamarbete med Novellix 

Hej vänner! Kommer ni ihåg när jag efter bokmässan i höstas tog tag i mitt läsande med hjälp av en box noveller från Novellix? Jag slukade dem i ett och insåg direkt det fina med noveller – det lättillgängliga och enkla i att plocka upp en bok var som helst och läsa ut den direkt, att få en hel historia levererad på en halvtimme. Inget stort projekt att anta sig utan en kickstart för kreativiteten och läshjärnan, pang boom på ett kick. Jag älskar det.

Sedan jag tog upp läsningen igen har jag betat av flertalet titlar. Alla utom en skrivna av kvinnor. Jag läser ofta böcker från kvinnliga författare, oftare än något annat jag läser. Det har alltid varit så. Ofta för att jag valt ungdomsböcker, nästan alltid om kärlek – sådant som kvinnor tillåts skriva om. Som vi förväntas skriva om.

Jag har inte lagt någon vidare värdering i det. Det har varit fina böcker jag läst. Om romantiserade förälskelser och vackra pojkar. Om berättaren som inte kan slita sig, om pojken som är tillbakalutad och svår. Det är så jag alltid läst.

Novellix Thorvall, Malmsten, Stenberg och Brøgger

Novellerna har fått omslag illustrerade med manliga nakna kroppar som en kontrast till de kvinnliga vi ofta ser.

Att vara kvinna medför alltid förväntningar och att vara kvinna i ett yrke som kanske inte bara är mansdominerat utan som ofta anses skötas bättre av män och annorlunda av kvinnor har sina utmaningar. Lika mycket som att vara tatuerare och tjej och alltid förväntas vara den som skriver barnens namn, som ritar femininast fjärilar, som är lättast på handen och gulligast i sitt uttryck förväntas fortfarande kvinnliga författare vara de som skriver böcker till barn och böcker om män på högt satta pidestaler.

I Novellix nya samling med noveller av Bodil Malmsten, Suzanne Brøgger, Birgitta Stenberg och Kerstin Thorvall vänds allt det där upp och ner. Det är makt, könsroller och hotellrumskvällar som skaver, alkoholandedräkter och kroppsbehåring och kärlek som tar slut fast den kanske aldrig börjat. Det är den kvinnliga blicken och det raka språket, det inte alltid så vackra och rosapudriga. Det är ett nytt sätt att läsa på för mig. Ett sätt som får mig att tänka till, tänka ja, såhär kan det ju också vara, såhär kan man ju också skriva. Det är ett sätt som får mig att rynka på näsan emellanåt. Som väcker tankar kring männen men framförallt kring kvinnorna.

Samlingen innehåller fyra noveller om kärleksrelationer. Olle, om pengar, alkohol, sex och kanske inte så mycket mer, med en något överviktig man på omslaget, med hår på bröstet men inget på huvudet. Åtrå, om en kvinna som möter en man, som vill ha honom men som väntar och man som inte känner någon åtrå till henne som kvinna. Rösten, om att släppa på sina principer för att göra som man gör, illustrerad med en slak man. Och Blomman, en berättelse om att som kvinna ge en man blommor, bara en sån sak.

Novellix Thorvall, Malmsten, Stenberg och Brøgger

Jag älskar färgkombinationerna! Om inte innehållet är fantastiskt nog blir alla Novellix samlingar extra grymma tack vare designen.

Det känns som en banal grej kanske, att fyra kvinnor skrivit noveller om män på ett sätt som inte är normen, men det är en stor grej. Det känns faktiskt stort och det känns annorlunda och vet ni vad, ni kan också få läsa såklart!

Novellsamlingen med fyra noveller av Thorvall, Malmsten, Stenberg och Brøgger finns även att köpa på Novellix webbutik HÄR! Ge dig själv en present och använd koden emiliasnovellix för att få 20% rabatt på ett helt köp fram till den 31/3! 

4 Comments

 1. Svara

  Christin - Midis

  5 mars, 2018

  VILKA UNDERBARA BÖCKER!!! Fint samarbete!

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   5 mars, 2018

   Visst är de fantastiska! Alla novellix boxar är inte bara fina att läsa utan SÅ SNYGGA!!! ? tävlingen ligger uppe på insta om du är sugen ?

 2. Svara

  fredrikapavinden

  6 mars, 2018

  Åh den där boxen blev jag sugen på! Jag har också nästan alltid läst böcker av kvinnliga författare, till en början inte så medvetet men så här i vuxen ålder ganska medvetet. Den där boxen verkar innehålla exakt vad jag är sugen på att läsa just nu!

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS