Under vinterhalvåret har jag bestämt mig för att dra ner tempot rejält på Selmas instagram. Främst eftersom Selma har väldigt mjuk, tunn pläskvalitet som medför att hon lätt fryser. Senast vi var ute för att fotografera vägrade hon att sitta ner på den våta marken och efter bara några minuter stillastående började hon frysa och vi fick springa och busa i stället.

Allt för konsten går inte direkt att applicera på djur, så Selmas utomhusfotograferingar får vänta ett tag men om ni har mer vädertåliga pälsklingar än jag, har jag samlat ihop mina bästa tips på hur du fångar dem fint på bild!

fotografera husdjur, ögon

Gå ner till djurets nivå

Djurfoto 1.0, kryp på knäna!
Det absolut vanligaste misstaget vid husdjursfoto är att ta bilden rakt uppifrån med djuret på golvet. Vad som händer är att nosen ser lång ut, ögonen ser små ut och öronen faller bakåt. Det är inte heller helt osannolikt att hunden kommer försöka få tag i föremålet du håller ovanför den och på fotot ser hunden inte bara öronlös ut, utan hoppar med tungan slängandes och nosen nästan ända upp i kameralinsen. Inte så smickrande. Här är ett praktexempel..

Öva i stället på stanna kvar, och ta bilden med kameran i ungefär samma höjd som hundens ögon.

fotografera husdjur accessoarer

Fånga ögonen

Det allra bästa sättet att skapa känslor i foton på både människor och djur kommer alltid vara att fokusera på ögonen!
På vissa hundar är det enkelt, på vissa lite svårare. Har du en lurvig hund kan det vara ett smart drag att fotografera lite ovanifrån (jag vet, precis tvär emot vad jag precis skrev, men trust me) för att dels låta lite päls falla ur vägen, och dels för att släppa in ljus.

Locka med en leksak eller en godisbit precis ovanför kameraobjektivet och gör något litet ljud för att få din hund att kolla in i linsen!

Beröm!

Mellan i princip varje bild – världens ljusaste röst, ett utdraget braaaaa och en godisbit! Om din modell inte tycker att det är givande eller roligt kommer du snart få kämpa hårt för att få ta någon bild över huvud taget.

fotografera husdjur accessoarer

Använd accessoarer

Ett djur ändrar sällan frisyr eller pose och har väldigt begränsat utbud av ansiktsuttryck. Därför är risken stor att många photoshoots resulterar i väldigt lika bilder – om du inte använder accessoarer såklart! Jag har virkat en rosett endast för ändamålet men Selma rockar även scarfs, hoodie, jeansväst och diverse halsband!

Selma kan inte bry sig mindre om vad hon har på sig och skulle nog kunna bli klädd i full brandmansmundering utan att protestera, men vissa djur känner sig fruktansvärda i allt vad täcke och kläder heter. Använd andra sorters rekvisita, kanske som resväskan här eller rönnbären här?

Var beredd

Sist, håll koll! Din bästa bild kan lika bra komma från en slö dag i soffan som från en planerad fotografering i skogen.


Tyckte du om inlägget? Lämna en kommentar, dela eller tryck på hjärtat här nedanför. Tack! 

5

 

1 Comment

  1. Svara

    Emma

    12 december, 2016

    Åh gullig! Min allra första egna hund var en dvärgschnauzer! Världens bästa. Nu har vi en riesen istället. Superfina bilder och bra tips!

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: