Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/woocommerce/includes/functions.php on line 67 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_about has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-about.php on line 15 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_posts has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-posts.php on line 16 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_big_posts has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-big-posts.php on line 16 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_banner has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-banner.php on line 15 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ilgelo_full_banner has a deprecated constructor in /customers/4/c/1/emiliawesterstrom.se/httpd.www/wp-content/themes/freyja/framework/widget/widget-full-banner.php on line 15 Tälja och snida i trä – en modern guide till kreativt skapande – Emilia Westerstrom Tälja och snida i trä – en modern guide till kreativt skapande – Emilia Westerstrom

Även om jag ofta jobbar sju dagar i veckan, med både tatuering och blogg, är söndagarna heliga på sitt sätt. Det finns en så inpräntad idé om hur söndagar är vilodagar att jag nog aldrig kommer kunna släppa det, söndagar går alltid i ett lite lugnare tempo.

Simon och jag spenderade hela dagen igår tillsammans med Anna och Per från Thrivestore, för att plåta hållbara kläder och käka hummus, och idag ska jag hinna med en tatueringskund innan vi styr stegen mot syskonfirande hos Simons familj. Därefter ska jag slappa.

Tälja och snida i trä

En bok med bra fotografi lämnar mig aldrig oinspirerad, tänk att fylla lådorna hemma med egengjorda köksredskap och bestick.

Tidigare i veckan fick jag hem en ny bok från Ordalaget bokförlag (tack!) som passar perfekt för ändamålet. Tälja och snida i trä – en modern guide till kreativt skapande är precis sådär välgjord en bok ska vara för att jag ska kunna spendera en god stund i soffan bara bläddrandes. Praktiska böcker som går att lära sig något av är mina favoriter, förutsatt att de dessutom är fina nog att bara titta i.

Att tälja och snida har varit en trend ett bra tag, Instagram svämmar över av mörka, murriga bilder på träslevar, smörknivar och män i läderförkläden och även om jag kan grubbla en del över hur tråkigt det är att även skapande delas upp olika för kvinnor och män jag är lika glad varje gång ett hantverk eller en teknik blir en trend. Kanske kan någon ny öppna ögonen för att skapande inte alltid handlar om förskolepyssel eller tantgöra.

Läs mer: 3 trendiga DIY’s att göra under 2017

Tälja och snida i trä, verktyg

Att börja tälja och snida ser ut att kunna bli en dyr investering, även om det är just det- en investering med verktyg du kan använda i en evighet.

Tälja och snida i trä – en modern guide till kreativt skapande är genomtänkt från sida ett till 143, många av bilderna skulle jag gärna haft förstorade på väggarna och jag vet inte om det är min hjärna som spelar mig ett spratt, eller pappret som alldeles nytt, men jag är säker på att det doftar skog och träslöjdssal när jag öppnar boken, om och om igen.
Guiden är komplett och tar oss från hur man väljer trä och var man hittar det, till hur en kniv ska greppas. Vidare följer åtta olika projekt illustrerade med enkla foton, boken avslutas med finlir- vaxning, sandpapper, olja och verktygsvård.

Tälja och snida i trä

Jag tror aldrig att jag täljt förr, förutom udden av en träpinne för att grilla marshmallows. Boken har enkla steg-för-steg bilder som hjälper även den mest okunnige att ta sig från rätt grepp, till supermegasnygg slev!

Redan vid frukost ringde jag farfar och frågade om moraknivar och tills de nått mina ägor har jag en känsla av att jag kommer krypa upp med boken i soffan, söndag efter söndag, och bläddra i den i den mån att jag när jag väl startar projekt nummer ett, har sådan koll att jag knappt behöver boken vid min sida.

Vill ni också kika på det här med att tälja och snida? Eller har ni kanske redan börjat? Tälja och snida i trä – en modern guide till kreativt skapande finns att köpa nästan oförskämt billigt HÄR (adlink)

Ha en fin söndag allihop! Vi hörs imorgon!


Tyckte du om inlägget? Lämna gärna en kommentar eller tryck på hjärtat här nedanför! Glöm inte att följa mig på Facebook ochBloglovin’! Tack! 

[dot_recommends]

4 Comments

 1. Svara

  Beatrice

  1 oktober, 2017

  Alltså, täljning är lite av en sån grej som jag drar mig för att göra. Fick min första täljkniv när jag var 6 år, och fick bara använda tillsammans med vuxen ute i skogen, och sen har jag testat både i träslöjden och på slöjdläger, men det är liksom… som att det aldrig blir som jag vill!? Skevt, snett, och tar alldeles för lång tid för att jag ska uppskatta det, tror jag. Trots att resultatet kan bli så fantastiskt! Kanske ska jag ändå testa att tälja en liten smörkniv till mig själv?!

  • Svara

   Emilia Westerstrom

   1 oktober, 2017

   Det är ju poängen, annars kan du ju bara köpa 😉

   • Svara

    Beatrice

    1 oktober, 2017

    Hehe, jag vet! Men jag tänker att jag kör på mellantinget – att köpa av någon som gjort själv! 😉 Så slipper jag tälja…. fast boken är svinsnygg!

 2. Svara

  Wilda

  7 oktober, 2017

  Åh vad jag blev sugen på att börja tälja igen! Haha alltså jag gjorde det litegrann förr men när jag skar av mig en fingertopp (!) blev jag nog lite rädd och slutade. Tror att folk daltade en del med mig på ett sånt där hemskt icke-feministiskt sätt så att jag blev uppskrämd. Men åh det här fick igång inspirationen igen!

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS