Recept: Veganska pepparkaksmuffins med cream cheese frosting

9 december, 2017 8 Comments

Okej! Det är receptdags, tycker ni inte? Klart ni tycker!

Mjuk pepparkaka har varit min favorit länge. Vår farmor gör den allra bästa och vi äter den sällan, men med stor aptit. Pepparkaksmuffins kom jag i kontakt med för första gången för några år sedan då min mamma fått dille på att göra cupcakes. Hon gjorde dem stup i ett och vi slukade i oss med nöje, dubbel omgång frosting såklart.

I år var utmaningen större än att försöka få i sig så många muffins som möjligt – att baka dem utan standardingredienser som till exempel ägg är till en början en utmaning i sig, men efter att ha klarat sig igenom ett recept brukar de flesta substituten platsa in till fler bakverk och efterhand kan man på så vis testa sig fram och modifiera egna favoritrecept.

Veganska pepparkaksmuffins

Torkade tranbär och pudrigt florsocker på toppen är såklart bara for show, fint va?

Låter det som att jag bakar stup i ett nu? Det gör jag inte, jag är förvånansvärt dålig på att baka egentligen, och att dessa muffinsen blev bra hör snarare till ovanligheterna än tvärt om. Här på bloggen får jag ju dock låta lite hur jag vill, och jag väljer att låta som en som har stenkoll på bakning. Sån är jag!

Jag smackade ihop detta receptet från Coop och detta receptet på mjuk pepparkaka från Resan Till Vegan tillsammans med modifieringar beroende på vad jag hade hemma. Såhär:

Veganska pepparkaksmuffins, du behöver:

4 1⁄2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
2 tsk bikarbonat
1 dl matolja
2 dl havremjölk
1/2 dl lingonsylt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och placera ut muffinsformar på en plåt eller muffinsplåt
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  3. Vispa ihop matolja, havremjölk och lingonsylt
  4. Häll blandningen i de torra ingredienserna och vänd ihop, överarbeta inte! Ingredienserna ska precis gå ihop – det har jag lärt mig av många års frukostbläddrande i Leila Lindholms bakböcker. Mycket viktigt!
  5. Portionera ut smet halvvägs upp i muffinsformarna och tjoffa in i ugnen i 15 minuter!
Veganska pepparkaksmuffins

Varken muffins eller cupcakes är fulländade utan cream cheese frosting på toppen. En av världens underverk, helt klart!

Frostingen är busenkel. Som med ganska mycket vegansk mat och bakning nu för tiden gäller det bara att hitta det bästa substitutet. Philadelphias främsta motsvarighet i den djurfria världen är nog Otaly’s PåMackan och smör, det byts ut mot mjölkfritt margarin lätt som en plätt!

Vegansk cream cheese frosting, du behöver:

  • 50 g mjukt mjölkfritt margarin
  • 100 g PåMackan
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Vispa ihop alla ingredienser. Låt muffinsen svalna helt innan du spritsar på frosting, annars smälter den och blir ful.

Från och med ungefär idag ska jag börja leta mer veganska juliga maträtter. Jag tänker att gröten enkelt görs på växtmjölk och att köttbullarna ersätts med frysta vegobollar, kålen är enkel och sillen…. den är svår. Jag har sett en del som gör sill av aburgine, har ni testat det någon gång? Eller ska jag testa åt er och redovisa resultatet?

Ha en fin dag <3

 

8 Comments

  1. Svara

    joré

    9 december, 2017

    blir kär i dessa pepparkaksmuffins enbart utifrån bilderna? länge sedan jag såg något som ser så gott ut! sparar receptet omedelbums för att inte glömma att baka dessa någon gång över jul!

    • Svara

      Emilia Westerstrom

      11 december, 2017

      Men wow så snäll

  2. Svara

    Ellen Lindberg

    9 december, 2017

    åh, dessa lät som så goda! har varit sugen på att baka i flera veckor nu. måste få tummen ur och göra det snart!

    • Svara

      Emilia Westerstrom

      11 december, 2017

      Ja bara gör det! Det är ju sällan speciellt jobbigt när en väl är igång!

  3. Svara

    Wilda

    10 december, 2017

    SÅ fina Emilia! Och jäklar vad gott det låter. Hoppas jag får tid över för lite bakning snart 🙂

    • Svara

      Emilia Westerstrom

      11 december, 2017

      Det VAR gott! Ta dig tid <3

  4. Svara

    Bella

    10 december, 2017

    Vill jättegärna se fler recept på veganska kakor 🙂

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: