Recept: veganska semlor

25 januari, 2018 2 Comments

Gänget! Det är flera flera veckor kvar till fettisdagen men både jag, och många av mina medmänniskor har utan hejd börjat trycka i sig semlor. Och det är ju inte mer än rätt, ett bakverk som bara är aktuellt en månad eller två om året måste ju få krängas utan skam. Lite som lussebullar- ju mer begränsad tid man har på sig, desto fler hinner man få i sig. Lite så.

I år premiärbakade jag semlor för allra första gången och precis som med mycket annat var mitt mål att få till dem så lika min mammas som möjligt. Mamma brukar göra sina små, många, och med mandelmassan riven och blandad med grädden. Twisten med mina egna var att få dem veganska.

Hur många av de tre på bilden tror ni jag åt? Just det – tre av tre.

Jag äter inte bara veganskt. Lite då och då köper vi mat ute, godis och halv- eller helfabrikat som innehåller mjölkprodukter och det känns helt okej.

Men ska man ändå ställa sig och baka, och skillnaden på svårighetsgrad är cirka noll blir valet givet. Jag följde ett ickeveganskt recept och bytte ut vissa varor, easy peasy. Så här blev det:

Recept på veganska semlor, ca 15 st

Du behöver:

  • 3dl havremjölk
  • 50g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 125 g supermjukt mjölkfritt smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 krm mald kardemumma
  • pyttelite salt
  • sojagrädde
  • mandelmassa

Gör såhär:

  1. Värm havremjölken fingervarm, ca 37 grader. Rör ner kardemumman.
  2. Smula ner jästen i en bunke och blanda i havremjölken, strösocker, smör och salt.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg, så att den lossnar enkelt från kanterna på bunken.
  4. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Dela degen i ca 15 bitar och forma dem till runda bullar, lägg bullarna på plåtar.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Jäs bullarna en gång till, under bakduk i 45-60 minuter.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7-8 minuter. Låt svalna.
  9. Klipp av topparna på bullarna med en sax, i en triangel (tips tips).
  10. Vispa grädden och riv ner mandelmassan. Montera ihop semlorna och ät tills du storknar

Hur går det för er? Har ni hunnit äta någon semla än? Jag är uppe i fyra, men en konditorbakad variant vill jag ha också, minst en. Och kanske en i croissant som jag såg att Espresso House börjat sälja. Minst en sån också.

Vi hörs imorgon hörrni, lycka till med bakandet!

2 Comments

  1. Svara

    Ellen Lindberg

    26 januari, 2018

    men mmm, gott!! jag har inte hunnit med en enda hittills, men tänker att det vore fint om första var egenbakad. och nu i januari äter jag och johan veganskt, så det här receptet sparar jag ner direkt. tack!

    • Svara

      Emilia Westerstrom

      26 januari, 2018

      jaaa så bra! baka! Det är inte så hemkst tidskrävande som en tror haha

Skriv en kommentar!

RELATED POSTS

%d bloggare gillar detta: